Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Echipa von der Leyen este poate cea mai slabă din istoria UE

p040982-181664.jpg

VdL conf de presa
Ursula von der Leyen a creat politici si functii nu foarte logice
Image source: 
European Union 2019

Ursula von der Leyen a creat posturi și titulaturi artificiale, a neglijat educația și cercetarea în favoarea economiei și a „democrației” și are cel puțin cinci nume controversate în această nouă echipă.

Rovana Plumb (Transporturi) , Janusz Wojciechovski (Agricultură), Sylvie Goulard (Industrie si piață internă) și alții sunt politicieni controversați, suspectați de afaceri necurate iar unii dintre ei sunt anchetați de OLAF. Ursula von der Leyen spune că anchetele sunt in curs și vor dovedi care este adevărul. 

In plus, ea nu-și asumă responsabilitatea. Întrebată ce caută acești oameni pe această listă, ea spune că lista a fost aprobată de statele membre și deci este în regulă. 

Si dacă nu trec de examenul Parlamentului European? Ei bine, toți comisarii propuși vor trebui să convingă, răspunde simplu von der Leyen. 

Iar această echipă are o structură cel puțin bizară și pe alocuri complet artificială. Doi super comisari executivi, Frans Timmermans și Margrethe Vestager (impuși de Parlamentul European), se vor ocupa de climat și respectiv de concurență și epoca digitală. Dar ei nu vor fi egali, Timmermans este adevăratul numărul doi al lui von der Leyen. 

Apoi, dosarul statului de drept este atribuit unei estice, Vera Jourova (Cehia); ea va coopera cu Didier Reynders (Belgia) - comisar al Justiției - în ciuda multiplelor fațete, nu mereu clare, pe care acest politician ambițios le are. 

In fine, Croația obține portofoliul nou inventat al democrației și demografiei...o corelație aparent ciudată, dar explicată prin necesitatea de democrație la nivel local altfel încât demografia să se mențină la cote normale....Oare?

Preferatul sălii de presă de la Bruxelles este însă portofoliul inventat pentru fostul purtător de cuvânt al Comisiei devenit comisar, Margaritis Schinas (Grecia). El se va ocupa de ceva neclar, numit „Stilul european de viată”  care cuprinde nu doar securitatea, educația și munca, dar și migrația! Explicația lui von der Leyen: „m-am gândit la demnitatea umana”...

In fine, cea mai controversată propunere este László Trocsanyi la Extindere, anume un membru Fidesz, un partid certat cu statul de drept, care se va supraveghea statul de drept în țările candidate. Asta arată că deși von der Leyen pretinde că extinderea se află încă pe agendă, în realitate procesul nu va continua. 

Comisia von der Leyen se vrea o echipă geo-politică. Audierile în Parlamentul European încep la sfârșitul lunii.