Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Suspendarea Parlamentului britanic declarată ilegală - Curte scoțiană

scotia_protest.jpg

Protestatari în Scoția
Decizia de suspendare a parlamentului a stârnit proteste
Sursa imaginii: 
AP

O curte de apel din Scoția a declarat ilegală suspendarea temporară a parlamentului britanic de către guvern. Parlamentul a fost suspendat până pe 14 octombrie, cu mai puțin de trei săptămâni înaintea datei de ieșire din Uniunea Europeană. 

Un complet de trei judecători a anulat decizia instanței inferioare care constatase că solicitarea prim ministrului Boris Johnson aprobată de Regina Elisabeta a II-a a fost ilegală.

Guvernul a anunțat că va depun apel împotriva hotărârii curții de la Edinburgh, însă suspendarea rămâne deocamdată în vigoare până la decizia definitivă ce va fi luată de Curtea Supremă după o audiere care va începe marți 17 septembrie la Londra.

În motivarea sentinței judecătorii au explicat că acțiunea premierului a avut un scop incorect de împiedicare a parlamentului.

"Acesta a fost un caz extraordinar de nerespectare clară a standardelor de comportament general acceptate ale autorităților publice.", a spus unul dintre cei trei judecători, Lordul Brodie.

"S-a dedus că principalele motive ale prorogării au fost să împiedice sau să obstrucționeze Parlamentul în a trage la răspundere executivul, să legifereze în ceea ce privește Brexit, cu scopul de a permite executivului să continue o politică de Brexit fără acord fără alte intervenții parlamentare.“ a adăugat el.

Acțiunea a fost introdusă de peste 70 de deputați ai Camerei Comunelor care se opun unui Brexit fără acord pe 31 octombrie, premierul Johnson promițând că la această dată Regatul Unit va ieși din UE orice s-ar întâmpla. 

Cereri de revenire

Imediat după pronunțarea deciziei, mai mulți parlamentari de frunte ai opoziției au cerut convocarea imediată în sesiune a parlamentului.

Palatul Parlamentului britanic
Opoziția a cerut rechemarea de urgență în sesiune a parlamentului
Sursa imaginii: 
BBC

Fostul deputat Conservator Dominic Grieve a afirmat că dacă se dovedește că premierul Johnson a dezinformat-o pe Regină, atunci acesta ar trebui să demisioneze.

În scurta sesiune parlamentară suspendată la primele ore ale zilei de 10 septembrie, parlamentul a reușit cu toată opoziția guvernului adoparea unei legi care interzice un Brext fără acord în absența permisiunii Camerei Comunelor. 

Premierul Johnson și-a pierdut majoritatea în Camera Comunelor când 21 de deputați ai Partidului Conservator au votat în favoarea acestui proiect de lege și ulterior au fost  excluși din grupul parlamentar. 

Totodată, deputații au respins de două ori cererea premierului Johnson de convocare a unor alegeri parlamentare anticipate, pentru care era necesar un vot de 2/3 din partea Camerei Comunelor. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ