Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Secretarul de stat pentru afaceri europene al Franței, așteptat la Chișinău

poza_popescu.jpg

Nicu Popescu și Amélie de Montchalin, iunie 2019

Secretarul de stat pentru afaceri europene al Franței, Amélie de Montchalin, va efectua o vizită în Republica Moldova în perioada 12-13 septembrie. Vizita vine în urma discuțiilor purtate, în iunie, la Paris de ministrul moldovean al afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu cu oficiali francezi.

Potrivit Externelor de la Chișinău, ”în contextul relansării dialogului cu partenerii europeni, vizita secretarului de stat, Amélie de Montchalin, reprezintă o ocazie deosebită de a impulsiona relațiile moldo-franceze și de a consolida cooperarea noastră bilaterală și europeană pe dimensiunea politică, comercial-economică, culturală, precum și cea a francofoniei”.

Agenda vizitei va include consultări cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, întrevederi cu președintele Igor Dodon, premierul Maia Sandu, dar și cu vicepreședinții Parlamentului Republicii Moldova.

Jurnaliștii sunt invitați, vineri ,la o conferință de presă, susținută de ministrul de externe, Nicu Popescu și secretarul de stat pentru afaceri europene al Franței, Amélie de Montchalin.

Cei doi oficiali vor avea, vineri, și o întâlnire cu peste 200 de studenți francofoni din universitățile din R.Moldova unde vor fi discutate aspecte ale relațiilor R. Moldova cu Uniunea Europeană și Franța. Evenimentul va avea loc la Facultatea de Drept a Universității de Stat.

După schimbarea puterii de la Chișinău, în iunie 2019, ministrul de externe a mers în primele vizite la Paris şi Washington. La întoarcere, Nicu Popescu a declarat că politica externă a Republicii Moldova va fi subordonată în primul rând intereselor cetăţenilor moldoveni, atât din din țară, cât și din străinătate. ”Ne dorim relansarea şi intensificarea relaţiilor bilaterale cu toţi partenerii externi ai Republicii Moldova”, a punctat ministrul moldovean de externe. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre vizita secretarului de stat pentru afaceri europene al Franței, la Chișinău