Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bruxelles: polemica se aprinde din cauza echipei von der Leyen

Schinas

Eroare de calcul, provocare sau pur și simplu amatorism? Presa și analiștii politici de la Bruxelles se întreabă cum a reușit Ursula von der Leyen să propună o echipă a Comisiei Europene atât de controversată cu portofolii neclare și posibil anti europene. 

Protecția stilului european de viață, portofoliu acordat unui fost purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a provocat mai întâi hohote de râs și apoi îngrijorare. 

Atribuțiile lui Margaritis Schinas (Grecia) ar fi un amestec de competente ca educația, securitatea și migrația! Prin urmare, a proteja modul de viață european înseamnă a împiedica sau a încuraja migrația?

Confuzia creată a dat naștere unor reacții vehemente în presă și mai ales în Parlamentul European care va trebui să audieze echipa de candidați a lui von der Leyen. La inițiativa deputatei Karima Dalli, Parlamentul îi va trimite lui von der Leyen o scrisoare prin care-i va cere schimbarea intitulării postului. 

Intre timp, Schinas a renunțat deja la titulatura postului în ultimele mesaje postate pe Twitter, dar în spatele creării acestui portofoliu se poate ascunde un slogan al lui Emmanuel Macron: “Europa care protejează”.

La drept vorbind, integrarea migranților prin educație este foarte lăudabilă, securitatea este și ea necesară. Intențiile par bune, să fi eșuat doar efortul de comunicare? Greu de spus... Intreaga echipă este reunită acum la Genval, lângă Bruxelles, unde se crede că va fi luată decizia de a-i acorda lui Schias aceleași competențe, dar sub o altă umbrelă.

Apoi, statul de drept, un subiect foarte la modă, este împărțit între Didier Reynders (Belgia) și Vera Jourova (Cehia). In scrisorile adresate celor doi de von der Leyen, misiunea lor e cum nu se poate mai neclară. 

Astfel, Reynders ar trebui să fie un gardian al statului de drept și să folosească „toate instrumentele” pentru a-l prezerva.

Jourova ar trebui să facă PR acestui concept, să meargă la conferințe și să întâlnească liderii religioși din UE. Dar cine se ocupă de derapajele în curs (Polonia , Ungaria, Malta, Slovacia) și cine va coordona MCV-ul pentru România și Bulgaria? Nu e clar, nu se spune. 

In fine, portofoliul extinderii a fost acordat membrului FIDESZ Janusz Trocsaniy, fost ministru al justiției în Ungaria. Personajul, mai mult decât controversat, certat fiind cu statul de drept, va avea misiunea să supravegheze valorile fundamentale în țările candidate. Aici analiștii ezită...Vrea von der Leyen să scape de extindere sau de Trocsaniy (prin vot negativ în Parlament) sau poate de ambele? 

Si iată că ajungem astfel la cele cinci personalități controversate ale acestei echipe, cele cinci nume care în mod normal nu pot trece examenul european. 

Lui Trocsaniy i se alătură Sylvie Goulard și Janusz Wojciechovski, ambii fac obiectul unor anchete OLAF aflate în curs, Goulard era audiată de anchetatori la Paris chiar în momentul anunțării echipei von der Leyen. 

Rovana Plumb nu este anchetată, dar tocmai asta e problema: de ce a fost ea protejată de parlamentarii românii în 2017 când brațele justiției  erau gata s-o cuprindă?

In fine, Didier Reynders, criticat de asociațiile împotriva rasismului cu niște ani în urmă pentru a-și fi vopsit fața în negru în cursul unui carnaval, este părăsit acum de o parte din familia sa politică liberală. Ciudadanos, parte a grupului Renew Europe, a anunțat că nu-l va susține întrucât Belgia i-a acordat azil separatistului catalan Carles Puigdemont. 

Aceste controverse, polemici și reglări politice de conturi se pot însă anula reciproc. 

Nicio familie politică europeană nu are candidați fără reproș. Votul de investitură a echipei Comisiei Europene se poate petrece în baza unui compromis politic întocmai celui care a dus la investitura Ursulei von der Leyen în fruntea Comisiei Europene în data de 16 iulie.