Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brexit în impas. Care sunt scenariile posibile?

brexit_puzzle.jpg

31 ianuarie 2020. Este noua data la care UE amână Brexitul
31 ianuarie 2020. Este noua data la care UE amână Brexitul
Image source: 
pixabay.com

După ce Parlamentul britanic a respins pentru a doua oară propunerea premierului Boris Johnson de convocare a alegerilor anticipate, acesta se află într-o situație deosebit de dificilă înaintea summitului UE crucial de luna viitoare, programat, la rândul său, cu doar câteva zile înainte de data de ieșire a Marii Britanii din UE, anunțată cu fermitate de premierul britanic.

Agenția France Presse AFP, preluată de France 24 prezintă câteva scenarii posibile:

 

Amânarea Brexitului

Marea Britanie va părăsi UE la 31 octombrie, dacă nu cumva va cere totuși o amânare, iar liderii celor 27 o vor accepta.

Johnson ține cu dinții de acest termen, anunțând chiar că ”preferă să moară într-un șanț” decât să mai ceară o amânare, dar parlamentarii se tem că o ieșire fără acord ar aduce pagube imense țării lor.

De altfel săptămâna trecută Parlamentul a adoptat o lege care îl obligă practic pe Johnson să solicite o amânare a Brexit până la 31 ianuarie 2020, ceea ce chiar se va întâmpla, dacă între timp premierul nu găsește o posibilitate de a încheia totuși un acord.

 

Brexit cu acord

Teoretic Johnson poate respecta termenul de 31 octombrie dacă reușește să încheie un acord cu UE, aprobat în prealabil de Parlament, dar este foarte greu de crezut că aceasta se va realiza. Predecesoarea lui Johnson, Theresa May, ajunsese la un acord cu UE, dar parlamentarii britanici au respins înțelegerea de trei ori la rând.

Până acum liderii UE au refuzat să redeschidă discuțiile asupra unui acord, acuzându-l pe Johnson că nu a venit cu nicio propunere alternativă.

Johnson spera că amenințările sale privind ieșirea fără acord îi vor convinge să accepte noi negocieri, dar, încă o dată, parlamentarii s-au opus acestei strategii.

Cu toate acestea, premierul britanic continuă să spună că încheierea unui acord este încă posibilă înaintea summitului de la Bruxelles, din 17-18 octombrie, astfel încât să se poată încadra în termenul de 31 octombrie.

 

Brexit fără acord

Johnson a spus răspicat că ”preferă să moară într-un șanț” decât să ceară o nouă amânare, acum, la mai bine de trei ani de când britanicii au votat pentru ieșirea din UE.

Guvernul său a lăsat să se înțeleagă că va căuta ”portițe” în legislație, astfel încât ieșirea fără acord să fie posibilă. Există speculații potrivit cărora Johnson va demisiona mai degrabă decât să ceară o amânare, dar cineva trebuie să ceară această demisie....

Chiar dacă nu doresc să fie considerați responsabili pentru un ”divorț dezordonat”, este foarte posibil ca liderii europeni să refuze amânarea Brexit.

 

Alegeri anticipate

După excluderea din partid a 21 de parlamentari conservatori, care au votat împotriva sa săptămâna trecută, Johnson nu mai are majoritate în Camera Comunelor, ceea ce-l pune practic în situația de a nu mai putea guverna. În aceste condiții, alegerile anticipate nu pot fi excluse.

Dar timpul este foarte scurt.

Johnson ar fi vrut alegeri anticipate pe 15 octombrie, sperând că va obține suficiente locuri în Parlament pentru a-și pune planul în aplicare.

Dar principalul partid de opoziție, laburist, a anunțat că nu va susține organizarea de alegeri anticipate decât dacă varianta ”fără acord” va fi exclusă din calcule.

Pentru organizarea de alegeri anticipate este nevoie de susținerea a două treimi dintre parlamentari, dar... Parlamentul este, oficial, suspendat până pe 14 octombrie.

Peste toate acestea o Curte din Scoția a dat miercuri o sentință din care rezultă că suspendarea Parlamentului, aprobată de Regină, ar fi ilegală!

 

Anularea Brexit?

Dacă Johnson ar câștiga niște eventuale alegeri anticipate, sau dacă ar reuși să încheie o înțelegere cu partidul eurosceptic pro-Brexit, el ar putea forța un divorț fără acord în lunile următoare.

Dar dacă laburiștii câștigă, aceștia ar putea anula Brexit, dat fiind că au promis că, ajunși la putere, ar organiza un nou referendum.