Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ion Cupă (ALDE) explică la RFI cum a votat pentru ruperea alianței cu PSD, apoi a acceptat un post în Guvernul Dăncilă

”Sunt membru în Guvernul PSD-ALDE, nu în Guvernul PSD”, a declarat, într-un interviu acordat RFI, deputatul ALDE Ion Cupă, propus de Viorica Dăncilă la șefia ministerului Energiei. Nominalizarea sa în guvernul PSD a venit la scurt timp după ce ALDE a rupt alianța cu PSD, ieșind astfel de la guvernare. Călin Popescu Tăriceanu a prefigurat excluderea din partid a lui Cupă, dar și a celorlalți 2 membri ALDE care au acceptat portofolii în Cabinetul Dăncilă.

Atmosfera din interiorul ALDE continuă să fie extrem de tensionată și, în același timp, neclară. În numai câteva săptămâni, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu a pierdut guvernarea, a rămas fără un candidat la alegerile prezidențiale și fără funcția de președinte al Senatului.

În plus, ALDE ar urma să piardă mai mulți membri care sunt nemulțumiți de conducerea partidului. În mod cert, se știe că, în afara lui Teodor Meleșcanu, exclus deja din partid - Meleșcanu contestă procedura de excludere - ar urma să fie dați afară și cei 3 membri ALDE care au acceptat nominalizările de miniștri în Guvernul Dăncilă. Este vorba despre Grațiela Gavrilescu, Ștefan Băișanu și Ion Cupă. Acesta din urmă a acordat un interviu pentru RFI în care a încercat să explice cum a ajuns ALDE în această situație dificilă și de ce a acceptat nominalizarea în Guvernul Dăncilă, la doar câteva zile după ce a votat pentru ieșirea partidului său de la guvernare și ruperea alianței cu PSD.

Deputatul ALDE Ion Cupă este viceliderul Grupului ALDE de la Camera Deputaţilor, este economist și se află la al doilea mandat de parlamentar
Deputatul ALDE Ion Cupă este viceliderul Grupului ALDE de la Camera Deputaţilor, este economist și se află la al doilea mandat de parlamentar
Sursa imaginii: 
Facebook

Întrebat cum explică cele două decizii politice aproape diametral opuse pe care le-a luat în ultima perioadă, Cupă oferă un răspuns ambiguu: ”E adevărat că am votat în partid pentru ieșirea de la guvernare, dar după aceea mi-am asigurat libertatea de a discuta pentru că nu am mai votat absolut nimic și le-am spus că nu e bine... pentru că nu a fost discutată poziția mea”.

Totodată, Ion Cupă își motivează acțiunile politice, afirmând că, în momentul în care a votat pentru ruperea alianței cu PSD și ieșirea de la guvernare, nu știa că Tăriceanu nu va mai candida la prezidențiale. Cupă mai spune că, alături de alți colegi din partid, vrea să readucă ALDE ”pe drumul cel bun”, susținând că ieșirea de la guvernare nu a fost cea mai bună alegere.

În ceea ce privește situația foarte dificilă în care a ajuns ALDE, deputatul acuză ”managementul defectuos” de la vârful partidului. Ion Cupă subliniază însă că vinovat pentru situația foarte dificilă în care a ajuns partidul nu ar fi liderul Călin Popescu Tăriceanu, ci secretarul general Daniel Chițoiu.

Totuși, Ion Cupă îl critică indirect și pe Tăriceanu, despre care spune că a luat decizii importante, precum cea a alianței cu partidul Pro România al lui Victor Ponta, fără a se consulta cu colegii din ALDE.

În fine, deputatul conchide afirmând că e sigur că nu va fi exclus din partid, așa cum dorește președintele Tăriceanu. ”Nu e așa ușor să dai afară un vicepreședinte, membru fondator al partidului”, spune Ion Cupă.

Poziții similare au venit și din partea celorlalți membri ALDE pe care Tăriceanu îi vrea dați afară din partid: Teodor Meleșcanu, ales președinte al Senatului cu sprijinul PSD, Grațiela Gavrilescu propusă de Viorica Dăncilă ministru al Mediului și Ștefan Băișanu, propus ministru pentru Relația cu Parlamentul.

Asculă interviul integral:

 
Deputatul ALDE Ion Cupă explică de a votat în partid pentru ruperea alianței cu PSD, iar apoi a acceptat oferta Vioricăi Dăncilă