
Politică
Kövesi ar putea fi candidata comună a PE și a statelor membre
kovesi.jpg

Trei deputați europeni fac parte din noua echipă de negociere: Juan Fernando Lopez Aguilar (S&D), Monika Hohlmeier (PPE) și Maite Pagazaurtundua (Renew Europe).
Iar săptămâna viitoare, sau în maximum două săptămâni, statele membre ar putea vota din nou asupra unui candidat favorit al lor. La votul din februarie trecut francezul Jean-François Bohnert a obținut cele mai multe puncte.
Bohnert, propus între timp la șefia Parchetului național financiar francez, nu și-a retras candidatura europeană, prin urmare acest vot nu este o necesitate.
Președinția finlandeză a UE dorește totuși să se ajungă la un compromis cu Parlamentul European care se arată mai departe un susținător ferm al lui Kövesi.
Există două sau trei state membre care își vor schimba votul în favoarea lui Kövesi (România și Franța posibil), dar mai sunt și altele despre care nu se știe dacă pot fi convinse. Numărul lor este relativ mare și cuprinde state estice și vestice deopotrivă.
O analiză a situației este însă greu de făcut acum, întrucât capitalele care nu si-au anunțat preferința clară pâna acum, nici nu o vor face pâna în momentul votului.
Parchetul European, care ar trebui să-și înceapă activitatea anul viitor, a fost creat de 22 de state membre ale UE și doar ele au drept de vot în cadrul procedurii. Laura Codruța Kövesi are nevoie de minimum 12 state de partea sa pentru a deveni candidatul favorit.
Procurorul european, funcție nou creată în sânul UE, este ales printr-o procedură în care deputații europeni și capitalele au pondere egală. Pentru moment, procesul a fost oprit din cauza blocajului intervenit între instituții și din cauza alegerilor europene din luna mai.