Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bruxelles: comisarul european propus la justiție are probleme cu justiția

5a90766ecd70b558ed7ca149.jpg

Reynders
Didier Reynders încearcă de mult timp să părăsească politica belgiană
Image source: 
Belga

Didier Reynders, fost ministru belgian federal, se apropie în fine de postul de comisar european, dar afaceri neclare din trecut îi umbresc candidatura. Propus pentru portofoliul justiției, Reynders este anchetat acum pentru spălare de bani și spune că nu era la curent cu aceasta. 

 

Afacerile sunt vechi, vorbim despre suspiciuni de corupție și spălare de bani legate de construcția ambasadei belgiene de la Kinshasa și altele. Reynders este anchetat de poliția belgiană împreuna cu un fost șef al său de cabinet de la Ministerul de Externe. 

Informația divulgată acum de presa flamandă l-a surprins pe Reynders care spune că nu era la curent cu această anchetă. 

Prin purtătorul său de cuvânt, comisarul candidat mai spune că este vorba probabil de o campanie de denigrare menită să-i reducă șansele de a face parte din echipa Ursulei von der Leyen. Parchetul din Bruxelles a confirmat însă existența unei anchete în curs. 

Iar Didier Reynders, propus comisar european al Justiției, ar trebui să se ocupe de prevenirea deteriorării statului de drept în UE; tot el ar putea coordona redactarea rapoartelor MCV referitoare la corupția și reforma justiției în România și Bulgaria. 

Acest politician liberal cu o lungă și sinuoasă carieră , este un element controversat în plus in echipa von der Leyen din care fac parte și alți politicieni potențial certați cu legea. 

Printre ei, franțuzoaica Sylvie Goulard, fosta ministră a apărării și fostă deputată europeană, anchetată in Franța tot pentru o afacere de corupție. 

Reynders și Goulard pun în lumină proastă noul grup centrist Renew Europe, care nu se mai poate deci afla în poziție de forță față de social- democrați și crestin-democrati. 

La sfârșitul lunii, echipa propusă de von der Leyen își începe marele examen oral în fața comisiilor parlamentare, la Bruxelles. 

Rovana Plumb, László Trocsaniy și Janusz Wojciechovski sunt alți trei candidați cu probleme, ei aparțin grupurilor social democrat și  PPE. 

Parlamentul European se arată ferm, diferitele familii politice spun că vor sancționa dur orice candidat necorespunzător. 

Toate aceste controverse se pot însă anula reciproc, făcând astfel încât în cele din urmă echipa să fie acceptată cu tot elementele nedorite.