Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit: umilit la Luxembourg, Boris Johnson crede că un acord e totuși posibil

0453caa1d771ce6dec08eefcc4a63f6a-brexit-boris-johnson-boude-la-conference-de-presse-avec-le-premier-ministre-luxembourgeois-xavier.jpg

Bettel singur
Xavier Bettel părăsit de Boris Johnson înaintea conferinței de presă
Sursa imaginii: 
Reuters/Yves Herman

Reuniunea de la Luxembourg între prim ministrul luxemburghez și cel britanic s-a soldat cu un eșec și cu umilirea lui Boris Johnson. La reuniune a participat și Jean-Claude Juncker. Boris Johnson, huiduit de mulțimea venită să-l vadă, crede totuși că un acord este posibil. 

Un acord sau mai degrabă o înțelegere, Boris Johnson crede că formula este posibilă. 

Cu toate acestea, Comisia Europeană spune că Johnson nu a adus discuției la Luxembourg niciun element substanțial, iar prim ministrul britanic dorește mai departe ca UE să renunțe la stabilizatorul permanent pentru Irlanda. 

In aceste condiții, ce fel de acord sau înțelegere poate fi încă în discuție? 

Regatul Unit caută o formulă de mijloc prin care să se renunțe la păstrarea Londrei în Uniunea vamală (stabilizatorul permanent) , dar un acord să existe totuși atât privind comerțul cât și libera circulație a persoanelor. 

De aceea, de acum și pâna în 31 octombrie (data posibilă pentru Brexit) se intensifică reuniunile între Bruxelles și Londra, acestea ar putea avea loc chiar în fiecare zi. 

De parte europeană, cu toate că discuțiile s-ar intensifica, ele nu pot ajunge prea departe. UE nu va renunța la soluția pentru Irlanda și spune că nu este responsabilă de problemele create. 

Iar situația pare să derapeze în acest moment. 

Premierul luxemburghez Xavier Bettel era vizibil enervat în urma reuniunii, mai ales după ce Boris Johnson, huiduit de un grup de  britanicii din Luxemburg, a părăsit conferința comună de presă înainte chiar ca această să înceapă. 

Rămas singur lângă microfonul stingher al lui Johnson, Bettel a reiterat susținerea UE pentru Irlanda ca și imposibilitatea renegocierii acordului de retragere deja negociat cu Londra. 

„Nu suntem responsabili noi de această....situație”, a spus el enervat, făcând un vizibil efort pentru a folosi un eufemism. 

Iar Boris Johnson, după ce a fugit de presă și de public, a explicat pentru BBC că nu a dorit să mai participe la conferința de presă fiindcă „din cauza zgomotului, nu s-ar mai fi auzit ce am de zis”.