Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Norica Nicolai (ALDE): Nu avem de negociat nimic. Să vedem mai întâi textul moțiunii de cenzură

ALDE trebuie să vadă la ce se referă moțiunea de cenzură anunțată de PNL și să stabilească ce-și asumă și ce nu din reproșurile Opoziției la adresa Guvernului, declară la RFI președinta Consiliului Național ALDE, Norica Nicolai.

Fosta eurodeputată Norica Nicolai spune că ALDE vrea să afle mai întâi ce propune PNL pentru perioada post-moțiune: ”Va trebui să vedem ce conține această moțiune de cenzură, pentru că dacă facem un exercițiu constituțional, asta este moțiunea de cenzură, fără a vedea finalitatea ei și fără a avea o opțiune, un alt Guvern, un alt premier, un alt program politic, cred că e prematur să discutăm, dar vom analiza această moțiune de cenzură, în momentul în care PNL o va trimite și celorlalte partide cărora le cere sprijinul (...). Va trebui să avem o certitudine clară, să știm ce conține moțiunea, pe ce teme se axează și care sunt pașii de urmat, pentru că altfel, intrăm într-o criză politică, în plină campanie pentru alegerile prezidențiale și riscăm după părerea mea să compromitem o dezbatere serioasă și necesară, care e cea pentru alegerile prezidențiale”.

Întrebată dacă ALDE ar accepta varianta Ludovic Orban premier, Norica Nicolai a răspuns: ”Din punctul meu de vedere, am rezerve și condiționez această variantă de conținutul moțiunii și de pașii de urmat. Domnul Ludovic Orban nu este o garanție și pentru un program de guvernare. Noi ne-am retras de la guvernare, nemulțumiți de maniera în care se guvernează și nu dorim să susținem o guvernare în care improvizația să fie regula”.

 

”Trebuie să vedem reproșurile din moțiunea de cenzură”

 

Președinta Consiliului Național ALDE precizează că partidul ei vrea să vadă conținutul moțiunii de cenzură, ca să știe ce își asumă și ce nu: ”Trebuie să vedem și la ce se referă această moțiune, care sunt reproșurile, pe care trebuie să le analizăm, să vedem ce ne asumăm și ce nu ne asumăm și în funcție de acest lucru va trebui să și decidem (...). În momentul în care vom avea textul moțiunii, vom avea o întâlnire a forurilor noastre și vom decide în raport de acest lucru”.

Întrebată dacă ALDE va negocia cu PNL până atunci, Norica Nicolai a răspuns: ”Nu avem de negociat nimic”.

Fosta eurodeputată susține că ALDE nu este un partid pierdut de sub control, în ciuda dezertărilor din ultima vreme: ”După părerea mea, ALDE nu este deloc pierdut de sub control, este sigur un partid lovit de ceea ce se întâmplă public cu o serie de membri, însă sunt convinsă, așa cum cunosc eu partidul, că are rezerve să treacă și peste acest eveniment absolut neplăcut și să se reinventeze”.

Norica Nicolai crede că nu vor mai fi plecări din ALDE: ”Cei care au trecut au trecut, nu cred că mai sunt și alți parlamentari care să plece în barca PSD”.

 
Norica Nicolai, despre moțiunea de cenzură