Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UK: Curtea Supremă judecă legalitatea suspendării parlamentului

curtea_suprema.jpg

Curtea Supremă a Regatului Unit
Cei 11 judecători ai Curții Supreme vor decide dacă suspendarea temporară a parlamentului de către Boris Johnson a fost legală
Sursa imaginii: 
https://www.supremecourt.uk/

Curtea Supremă a Regatului Unit decide dacă suspendarea temporară a parlamentului de către prim ministrul Boris Johnson a fost legală. Guvernul a fost acuzat de abuz în tentativa de a preveni dezbaterea ieșirii din Uniunea Europeană pe 31 octombrie. 

Cei 11 judecători ai instanței supreme audiază de fapt două apeluri: unul al guvernului împotriva deciziei Curții de Sesiune din Scoția care a hotărât că suspendarea a fost ilegală, iar al doilea introdus de opozanți ai Brexit împotriva unei decizii a Înaltei Curți de la Londra care a hotărât că suspendarea a fost legală. 

Regina Elisabeta a II-a a suspendat temporar parlamentul la cererea premierului Johnson, suspendare intrată în vigoare de pe 10 septembrie și care va dura până pe 14 octombrie. 

Premierul Johnson a spus că așteaptă pronunțarea deciziei Curții Supreme așteptată pentru joi 19 septembrie și și-a declarat respectul pentru puterea judecătorească, spunând că independența sa reprezintă una dintre "gloriile Regatului Unit". 

Aceasta este doar a doua oară când completul de 11 judecători - componența aproape completă a Curții Supreme care este formată din 12 magistrați - este întrunit, prima oară fiind în 2017 când a decis că guvenul nu poate declanșa Brexit fără aprobarea parlamentului. 

În scurta sesiune dinaintea suspendării parlamentul a reușit aprobarea unei legi care interzice un Brexit fără acord pe 31 octombrie în afara aprobării de către parlament și îl obligă pe premierul Johnson să ceară liderilor UE o amânare a datei Brexit dacă până pe 19 octombrie nu este convenit un acord. 

Premierul Johnson a declarat în repetate rânduri că nu va cere o prelungire și că Marea Britanie va ieși din UE la 31 octombrie orice s-ar întâmpla. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ