
Politică
UK: Curtea Supremă judecă legalitatea suspendării parlamentului
curtea_suprema.jpg

Cei 11 judecători ai instanței supreme audiază de fapt două apeluri: unul al guvernului împotriva deciziei Curții de Sesiune din Scoția care a hotărât că suspendarea a fost ilegală, iar al doilea introdus de opozanți ai Brexit împotriva unei decizii a Înaltei Curți de la Londra care a hotărât că suspendarea a fost legală.
Regina Elisabeta a II-a a suspendat temporar parlamentul la cererea premierului Johnson, suspendare intrată în vigoare de pe 10 septembrie și care va dura până pe 14 octombrie.
Premierul Johnson a spus că așteaptă pronunțarea deciziei Curții Supreme așteptată pentru joi 19 septembrie și și-a declarat respectul pentru puterea judecătorească, spunând că independența sa reprezintă una dintre "gloriile Regatului Unit".
Aceasta este doar a doua oară când completul de 11 judecători - componența aproape completă a Curții Supreme care este formată din 12 magistrați - este întrunit, prima oară fiind în 2017 când a decis că guvenul nu poate declanșa Brexit fără aprobarea parlamentului.
În scurta sesiune dinaintea suspendării parlamentul a reușit aprobarea unei legi care interzice un Brexit fără acord pe 31 octombrie în afara aprobării de către parlament și îl obligă pe premierul Johnson să ceară liderilor UE o amânare a datei Brexit dacă până pe 19 octombrie nu este convenit un acord.
Premierul Johnson a declarat în repetate rânduri că nu va cere o prelungire și că Marea Britanie va ieși din UE la 31 octombrie orice s-ar întâmpla.