Eurocronica: Problema cu dublul standard al produselor

dublu_standard.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor din România a publicat marți un raport potrivit căruia, din cele 128 de produse supuse verificărilor , un număr de 18, adică aproape 23%, prezentau neconcordanțe în raport cu produse similare din Uniunea Europeană.

Povestea dublului standard al produselor nu este nouă. Și, cel puțin pentru o parte din produsele puse pe piață, ea are niște baze reale.

În iunie, Comisia Europeană recunoștea că unele produse sunt într-adevăr comercializate sub mărci identice sau similare, dar cu compoziții diferite. Astfel, din datele prezentate la Bruxelles, 9% din produsele prezentate ca fiind aceleași în întreaga UE aveau în realitate o compoziție diferită.

Dar, cum tonul face muzica, este interesant de văzut cum se raportează diverse guverne, politic vorbind, la această chestiune.

Cum spuneam, povestea nu este nouă și ea a fost abordată frontal de guvernele populiste din Europa Centrală – Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia – drept o dovadă a dublului standard practicat de Bruxelles în raport cu noile state membre. Când guvernele au fost criticate pentru abateri de la normele statului de drept, acestea au replicat susținând că sunt tratate în mod discriminatoriu de Comisia Europeană.

Subiectul standardelor duble în materie de produse alimentare le-a venit cum nu se poate mai bine. Cu alte cuvinte – nu doar că ne criticați, dar ne mai și trimiteți produse de mai slabă calitate. Concluzia: ne tratați ca pe state și cetățeni de categoria a doua. Vă sună cunoscut? Ați auzit asta și în campania electorală din România, înainte de alegerile europene.

Dar, ca întotdeauna , atunci când populiștii trâmbițează, trebuie să măsori de zece ori înainte de a tăia odată. De fapt, dublul standard, în proporții totuși reduse – 9% în studiul Comisiei Europene și mai puțin de un sfert conform comunicării recente din România – este recunoscut și combătut la nivel european.

Chiar în timpul președinției române a Consiliului Uniunii a fost adoptată de către Parlament și Consiliu legislația care interzice dublul standard și care dă statelor membre un termen de doi ani pentru a introduce legislația necerasă combaterii acestui fenomen. Așadar, nu Uniunea Europeană este problema – așa cum încearcă să ne spună populiștii. De fapt, Uniunea Europeană este mai degrabă soluția.

Numai reglementări puternice, la nivel european și național, aplicate de instituții competente, îi pot determina pe producători să respecte standradele. Dacă România nu ar fi fost în Uniunea Europeană, pur și simplu nu ar fi avut nicio pârghie de a acționa împotriva unor mari companii care ar practica dublul standard. Numai apartenența la piața unică oferă instrumentele.

Și am înțeles și mai bine acest lucru la Chișinău, aici unde mă aflu începând de ieri seara. Știți ce mi-au spus mulți oameni de aici? Că preferă să-și facă cumpărăturile din România, unde găsesc produse de mai bună calitate. Produsele de aceeași marcă, fabricate în Ucraina, ar fi mult inferioare – spun ei.

În curând, la Chișinău se va deschide primul hypermarket al unei mari rețele de retail cu sediul în Germania. Dar investiția de aici este realizată de branșa din România. Iar oamenii de-abia așteaptă să cumpere produse de calitate, așa cum găsesc în România.

Așa că, atunci când îi auzim pe populiști blamând Europa pentru dublul standard, e bine să mai gândim odată înainte de a trage concluzii.