Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


PE îi cere Rovanei Plumb explicații suplimentare

Rovana Plumb și cel puțin alți nouă candidați la postul de comisar european au trimis declarații de avere incomplete sau neclare, spune comisia afacerilor juridice a Parlamentului European. 

Rovanei Plumb i se cere clarificarea diferenței existente între declarația de avere făcută în țară și cea făcută la Bruxelles, în cadrul acestei candidaturi. 

Din declarația depusă la Bruxelles lipsesc împrumuturile care apar în celălalt document, unul din ele fiind de 800.000 de euro. Apar în această doar declarație două apartamente în București, trei case în provincie și patru loturi de pământ. 

Comisia JURI îi cere clarificarea acestor neconcordanțe înainte de 2 octombrie, dată la care Rovana Plumb va fi audiată de comisiile Transport și ENVI din Parlamentul European. 

Deputații europeni încearcă să înlăture astfel posibilitatea unui conflict de interese privind candidata româncă, deși timpul avut la dispoziție ar putea fi insuficient pentru o analiză aprofundată. 

Cazul ei nu este izolat. 

Printre comisarii candidați care trebuie să furnizeze explicații suplimentare pâna în ziua audierii lor se numără și Josep Borrell, viitorul Înalt Reprezentant al UE. 

Sylvie Goulard, Didier Reynders și altii au uitat și ei sau au omis să menționeze diferite interese financiare indispensabile pentru analiza de integritate pe care o va face Parlamentul European. 

Situația lui Didier Reynders pare a fi similară cu a lui Plumb, el a declarat o sumă posibil prea prea modestă referitoare la  participarea lui la sistemul din bursă SICAV. 

Atât Reynders cât și Plumb sunt interpelați acum de JURI grație zelului deputaților europeni ecologiști.