Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Eurocronica: Votul european pentru Kovesi, văzut de la Chișinău

Când Laura Codruța Kovesi era votată procuror general european, tocmai ieșeam din biroul președintelui moldovean Igor Dodon, de la interviul acordat RFI România. Și mi-am adus aminte de discuțiile pe care le avusesem aici, la Chișinău, în timpul călătoriei de documentare din vara anului trecut, exact pe tema justiției din România.

Era perioada asaltului coaliției de guvernare de la București la adresa independenței justiției. Mitingul Diasporei, din 10 august, avusese loc de curând. Iar la Chișinău aveam să văd replica moldovenească a mitingului diasporei pentru Europa, pe 26 august . Nu au fost gaze, dar a fost o încercare de diversiune din partea lui Ilan Șor, primarul-baron de Orhei, acum fugit din țară.

În timpul acelei vizite de la Chișinău, nu a fost activist al societății civile sau politician al opoziției pro-occidentale care să nu mă întrebe, îngrijorat, ce se întâmplă cu justiția din România, mai ales că, forțat de Curtea Constituțională, președintele Iohannis o revocase pe Laura Codruța Kovesi din fruntea DNA, nu cu multă vreme în urmă.

Dar de ce erau atât de îngrijorați interlocutorii mei de la Chișinău?

Aflați sub presiunea regimului oligarhic al lui Vladimir Plahotniuc, ei vedeau în România un exemplu de succces. Iar lupta împotriva corupției și mai cu seamă activitatea DNA, reprezentau pentru frații noștri elementele centrale ale poveștii de succes numite România.

Nimic de mirare. Unioniști sau doar adepți ai integrării europene, naționaliști moldoveni sau susținători ai apropierii de Rusia, cetățenii acestei țări erau – și sunt – apăsați în mod aproape egal de corupție.

Furtul unui miliard de dolari din băncile moldovenești, acum cinci ani, i-a lovit pe toți. Fiindcă, deocamdată, cei care au plătit în mod real – dacă e să-l excludem pe fostul premier Vlad Filat, aflat în închisoare – sunt chiar cetățenii moldoveni. Paguba a fost trecută la datoria publică. Și este vorba despre 13% din PIB-ul micii republici, cea mai săracă din Europa.

Atunci când oamenii au ieșit în stradă să protesteze, ei au uitat de divergențele de natură geopolitică, atât de dramatice în Republica Moldova și au strigat, în cor: ”Să vină Kovesi!”

Și cât de semnificativ este acest aspect! Ei bine, tocmai lupta împotruva corupției din România reușea să dărâme în Republica Moldova ziduri construite timp de decenii de propaganda bolșevică și rusă. Deodată, România avea ceva interesant de oferit și celor care, până atunci, o priveau ca pe un pericol. Nicicând România nu avusese un brand mai bun.

Sunt convins că pentru interlocutorii mei de anul trecut, atât de îngrijorați, numirea Laurei Kovesi în fruntea Parchetului European este o veste cum nu se poate mai bună.

Republica Moldova , o țară atât de mică, este terenul unor incredibile rupturi civilizaționale - atât de profunde încât fac imposibilă o alegere clară între Uniunea Europeană și spațiul dominat de Rusia.

Pentru cei care susțin calea occidentală, decizia de ieri arată că justiția și lupta împotriva corupției sunt valori prețuite în cel mai înalt grad în Uniunea Europeană. Și că aceia care susțin aceste valori, în condiții politice nu tocmai simple sunt, în cele din urmă, recompensați.

Într-o societate a cărei componentă pro-occidentală trăiește sentimentul izolării și incertidudinii, acesta este un semn, chiar dacă , poate, singular, că aceia care cred în valori nu trebuie să fie și nu sunt abandonați.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica