Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Politologul Andrei Țăranu: Numărul de semnături depuse de candidații la Președinție reflectă organizarea partidelor

Politolog Andrei Taranu semnaturi candidati Presedintie.jpg

Andrei Țăranu: Problema cu semnăturile candidaților ar trebui să devină un subiect important după alegeri (Sursa foto: Facebook/Andrei Ţăranu)
Andrei Țăranu: Problema cu semnăturile candidaților ar trebui să devină un subiect important după alegeri (Sursa foto: Facebook/Andrei Ţăranu)

Numărul de semnături depuse la Biroul Electoral Central de candidații la alegerile prezidențiale arată capacitatea de mobilizare a partidelor care îi susțin. O spune la RFI politologul Andrei Țăranu, după ce competitorii și-au depus candidaturile la sediul BEC.

Președintele Klaus Iohannis a strâns peste două milioane de semnături, premierul Viorica Dăncilă un milion și jumătate, iar candidatul USR-PLUS, Dan Barna, patru sute de mii.

Andrei Țăranu crede că asta spune totul despre nivelul de organizare în rândul partidelor: ”Ne spun despre nivelul de organizare a partidelor și mai mult decât de felul în care au de fapt relevanță aceste semnături. PSD-ul a strâns la alegerile europarlamentare o cifră aproximativ asemănătoare cu cea pentru susținerea doamnei Dăncilă. Deci practic, aici vedem care este bazinul electoral al PSD-ului și locul din care poate să extragă foarte repede militanți și semnături. PNL-ul a făcut exact aceeași mișcare, deși cifra acum este puțin mai mică decât cea din alegerile europarlamentare. USR-ul denotă că încă nu are niște organizații foarte bune, comparativ cu ale PNL sau ale PSD, dar ne uităm de exemplu la Toader Paleologu, care spune că a strâns 380 de mii, deci iată, foarte aproape de USR-PLUS, având un partid mult-mult mai mic în spate”.

”Problema cu semnăturile ar trebui să devină un subiect important pentru politica românească de după alegeri, pentru că el este un criteriu extrem de ciudat. Avem cel mai mare cuantum de semnături care trebuie să fie strâns din toată UE. În Bulgaria vecină se cer 25 de mii de semnături, în Italia 30 de mii, în România aproape totul începe cu 100 de mii sau 200 de mii de semnături, ceea ce este enorm pentru partidele mici sau candidații independenți care încearcă să intre în cursele electorale”, afirmă politologul.

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din noiembrie va fi una în care carisma nu va conta foarte mult, mai spune Andrei Țăranu.