Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Casa lui Iuliu Maniu de la Bădăcin, lăsată în paragină de autorități

badacin.jpg

Casa memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin, august 2016.
Image source: 
Wikipedia

Pagina de istorie de azi aduce în atenția opininei publice felul în care au înțeles autoritățile române să îl cinstească pe Iuliu Maniu, lider țărănist, prim-ministru al României și artizan al Marii Uniri. Casa memorială Maniu din Bădăcin, lasată de autorități să se dărâme, a fost renovată cu bani donați de persoane private, sensibilizate de soarta unei bucăți din istoria noastră recentă. Vă invităm să aflați mai multe din Pagina de istorie.

Casa familiei Maniu din Bădăcin, județul Sălaj, a fost construită în anul 1879 de către Ioan Maniu, tatăl marelui om politic Iuliu Maniu. Prin testamentul său încheiat în 1941, își lăsa întreaga avere Episcopiei greco-catolice de Oradea, cu un scop precis: domeniul de la Bădăcin să fie folosit pentru instruirea și ocrotirea tinerilor.

În anul 1947, când Iuliu Maniu a fost arestat, casa a fost confirscată și transformată pe rând în: depozit de îngrăşăminte chimice, sediu de gospodărie mixtă, tabără pentru pionieri și cămin pentru copii cu handicap sever.

Abia în 1998, Curtea Supremă de Justiție a dispus reabilitarea lui Iuliu Maniu, iar fosta locuinţă a marelui politician a intrat în domeniul privat al Consiliului Județean Sălaj. Apoi, casa a fost dată în folosinţă pentru 50 de ani, gratuit, Parohiei greco-catolice.  

De abia în 2016, imobilul devine proprietate a Episcopiei Greco-Catolice Oradea, așa cum și-a dorit Iuliu Maniu. Încă din anul 2015 casa lui Iuliu Maniu era aproape o ruină. Preotul paroh greco-catolic din satul Bădăcin, Cristian Borz, a lansat atunci campania "Salvați casa lui Iuliu Maniu!". De la autorităţi nu a făcut rost de fonduri așa că a adunat banii necesari pentru restaurarea construcţiei de la persoane private.

”Statul nu s-a implicat deloc până acum, dar a fost un mare câștig că sute de donatori, români din țară sau din străinătate, au contribuit la refacerea acestei case”, povestește preotul din Bădăcin.

Acum, Casa Memorială Iuliu Maniu a fost restaurată, iar muzeul pe care îl găzduiește așteaptă să fie inaugurat în 12 octombrie 2019. Mobilierul din muzeu este, în parte cel original, mai ales în încăperea în care era biroul lui Iuliu Maniu. Candelabrele au fost cumpărate de la colecționari, care au acceptat bani mai puţini când au aflat că sunt pentru casa Maniu.

Vor mai fi expuse obiecte care i-au aparținut marelui politician, dar și unele care evocă vremurile în care în această casă s-au întâlnit politicieni și patrioți ardeleni, care au contribuit decisiv la realizarea Marii Uniri. Casa va fi inaugurată când se împlinesc 140 de ani de când a fost ridicată de tatăl lui Iuliu Maniu.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.50 și de la 9.55 și după amiaza de la 15.07, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Pagina de istorie din 23 septembrie 2019