Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Curtea Supremă a Regatului Unit: Decizia de suspendare a Parlamentului a fost ilegală

curte_uk.png

Lady Hale, președinta Curții Supreme a Regatului Unit
Lady Hale, președinta Curții Supreme a Regatului Unit, a dat citire deciziei unanime a celor 11 judecători
Sursa imaginii: 
captură BBC

Decizia premierului Boris Johnson de a suspenda activitatea Parlamentului pentru 5 săptămâni a fost ilegală, a decis marți, cu unanimitate de voturi, Curtea Supremă a Regatului Unit al Marii Britanii, potrivit BBC. 

”Decizia premierului de a o sfătui pe Majestatea Sa să proroge activitatea Parlamentului a fost ilegală pentru că a avut ca efect obstrucționarea Parlamentului de a-și îndeplini funcțiile constituționale fără o justificare rezonabilă”, a precizat președintele Curții, lady Hale, potrivit BBC.

”Efectele acestei decizii asupra fundamentelor democrației noastre sunt extreme”, a subliniat domnia sa.

Lady Hale a subliniat că, prin decizia unanimă a celor 11 judecători, activitatea Parlamentului nu a fost niciodată suspendată și că revine președinților celor două Camere, Camara Lorzilor și Camera Comunelor, sarcina de a stabili ce trebuie făcut în continuare.

Președintele Camerei Comunelor, John Bercow, a salutat decizia și a anunțat că ”Parlamentul trebuie să se reunească cât mai curând posibil”, o rundă de consultări cu liderii partidelor politice fiind de așteptat în perioada imediat următoare.