Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fără precedent: Iohannis, Dăncilă și Barna, concomitent în SUA. Consultant politic: Pentru candidați ”it's a must”

klaus_iohannis_viorica_dancila_dan_barna_sua.jpg

Viorica Dăncilă, întrevedere cu Steven Fulop, primarul orașului Jersey (Sursa foto: gov.ro)
Viorica Dăncilă, întrevedere cu Steven Fulop, primarul orașului Jersey (Sursa foto: gov.ro)

Situație fără precedent în politica românească post-decembristă: cei trei candidați principali la alegerile prezidențiale din noiembrie se află în același timp în Statele Unite.

Președintele Klaus Iohannis participă la Adunarea Generală a ONU, premierul Viorica Dăncilă se întâlnește cu vicepreședintele Mike Pence și autorități locale, iar candidatul USR-PLUS, Dan Barna, se vede cu politicieni americani și cu români stabiliți peste ocean.

Acest lucru nu este întâmplător, întrucât cei trei candidați vor să arate electoratului că au ușile deschise la Washington, explică la RFI consultantul politic Radu Magdin: ”Parteneriatul cu Statele Unite este important, atât pe fond, cât și în materie de percepție. Categoric, pentru candidați este un fel de ”must”, este dacă nu neapărat o obligație politică, cu siguranță este un lucru despre care ei consideră că poate fi de folos politic sau mai precis este chiar o necesitate politică. Altfel, e posibil ca adversarii tăi să spună că nu ești primit la Washington sau că nu ai acces la Washington și că în consecință, dacă nu te poți înțelege cu partenerul tău strategic principal din punct de vedere securitar, nu prea ai ce căuta în funcția de președinte”.

 
Radu Magdin, despre Iohannis, Dăncilă și Barna în SUA