Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UK: Lui Boris Johnson i se cere demisia după decizia Curții Supreme

boris_johnson.jpg

Boris Johnson la New York
Boris Johnson respinge cererile de demisia după decizia Curții Supreme
Sursa imaginii: 
PA

Prim ministrul britanic Boris Johnson a spus că va respecta decizia Curții Supreme care a hotărât că suspendarea temporară de către guvern a parlamentului a fost ilegală. Între timp, din opoziție i se cere premierului Johnson demisia. 

Aflat la New York la începutul sesiunii anuale a Adunării Generale ONU, premierul Johnson a declarat la BBC că deși nu este de acord cu decizia judecătorilor el o va respecta, numind-o "neobișnuită".

"Nu cred că aceasta a fost decizia corectă. Prerogativa suspendării a fost folosită de secole fără acest tip de contestare.”, a spus premierul Johnson. 

"Există o mulțime de oameni care doresc practic să oprească această țară să iasă din Uniunea Europeană și avem un parlament care nu poate fi suspendat și nu dorește să aibă alegeri. Cred că este timpul să avansăm.“ a adăugat el. 

Premierul Johnson a fost acuzat că a dezinformat-o pe Regina Elisabeta a II-a pentru a obține ordinul de suspendare a parlamentului, în scopul de a împiedca parlamentul să legifereze interzicerea ieșirii din UE fără un acord. 

Parlamentul a reușit totuși să adopte în cele câteva zile ale sesiunii de dinaintea suspendării o lege care prevede că dacă până pe data 19 octombrie guvernul nu reușește să încheie un nou acord cu UE, atunci premierul Johnson va fi obligat să ceară liderilor UE o nouă amânare a datei Brexit, fixată pentru 31 octombrie.

Premierul Johnson și-a preluat mandatul pe 25 iulie promițând că Marea Britanie va ieși din UE pe 31 octombrie orice s-ar întâmpla dar de atunci și-a pierdut majoritatea în Camera Comunelor după ce mai mulți deputați din Partidul Conservator al cărui lider este au votat alături de opoziție și au fost excluși din partid. 

Suspendare ilegală

"Decizia de a o sfătui pe Majestatea Sa să suspende parlamentul a fost ilegală, deoarece a avut ca efect zădărnicirea  sau împiedicarea capacității Parlamentului de a-și îndeplini funcțiile constituționale fără o justificare rezonabilă." a citat Lady Hale, președinta Curții Supreme, din decizia unanimă a completului format din 11 dintre cei 12 judecători ai instanței supreme a Regatului Unit.

Lady Hale, președinta Curții Supreme a Regatului Unit
Lady Hale, președinta Curții Supreme a Regatului Unit, a dat citire deciziei unanime a celor 11 judecători
Sursa imaginii: 
captură BBC

Speakerul Camerei Comunelor, John Bercow, a luat notă de decizia Curții Supreme și a anunțat că miercuri la 13:30 ora Londrei (15:30 la București) deputații își vor relua lucrările. 

Decizia Curții Supreme este fără precedent în Regatul Unit, țară care nu are o constituție codificată în scris, așa cum au de pildă Statele Unite, Franța sau România. 

După decizia Curții Supreme, liderul Partidului Laburist din opoziție, Jeremy Corbyn, i-a cerut premierului Johnson să-și examineze poziția - un fel de a-i cere demisia fără a pronunța termenul, în timp ce Nicola Sturgeon, lidera Partidului Naționalist Scoțian, al treilea ca mărime în parlament, i-a cerut să demisioneze.

Premierul Johnson nu a dat un răspuns acestor cereri, dar înaintea suspendării parlamentului a supus la vot de două ori în Camera Comunelor o moțiune prin care cerea convocarea unor alegeri parlamentare anticipate, moțiune care a fost însă respinsă, neîntrunind majoritatea de 2/3 cerută de lege. 

Opoziția a declarat că dorește organizarea unor alegeri anticipate numai după evitarea ieșirii din UE fără acord care este considerată dezastruoasă de opoziție. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ