Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Șeful Comisiei LIBE: Laura Codruța Kovesi, primul procuror-șef european

kovesi.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Laura Codruța Kovesi

Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) din Parlamentul European a ajuns la un "acord definitiv" cu Preşedinţia finlandeză a Consiliului Uniunii Europene pentru numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de şef al Parchetului european.

"Echipele de negociere pentru şefia Parchetului european, etapa finală, după ani de dezbateri: alături de colegii M. Pagaza şi M. Holmeier şi de reprezentanţii Preşedinţiei finlandeze. Acord final între Consiliu şi Parlamentul European: Laura Kovesi, primul procuror-şef european", a transmis marţi seară, prin Twitter, Juan Fernando Lopez Aguilar, preşedintele Comisiei LIBE.

 

Parchetul European (EPPO), care urmează să fie  operațional la sfârșitul anului 2020, va fi o instituție independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva bugetului UE, precum frauda, corupția sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.
Până acum, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului European. Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-șef și un colegiu de procurori din toate țările participante, procurori care vor coordona investigațiile curente desfășurate de către procurorii delegați în fiecare stat participant.