Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Anchetă pentru destituirea președintelui SUA: "Activitățile dezonorante ale lui Donald Trump trădează jurământul prezidențial”

nancy.jpg

Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, a anunţat în mod oficial demararea unei anchete care ar putea avea drept rezultat iniţierea procedurii de demitere a președintelui Donald Trump,
Sursa imaginii: 
REUTERS/Kevin Lamarque

21 de monarhi, prinți, președinți, prim-miniștri și alți demnitari au vorbit ieri de la tribuna celei de-a 74-a Sesiuni Anuale a Adunării Generale ONU. Vorbitorii - printre care neo-autoritarii Recep Tayyip Erdogan, Abdel Fattah al Sisi și Jair Bolsonaro - au conturat orientări și viziuni politice diferite pe temele fierbinți ale actualității internaționale, de la Iran, Siria, Libia, Coreea de Nord și Afganistan, la tensiunile comerciale dintre Statele Unite și China. Președintele Trump s-a adresat reprezentanților celor 193 de națiuni membre ale organizației mondiale la doar câteva ore înaintea anunțului, făcut de președinta Camerei, că va fi supus procedurii de destituire.

"Lumea liberă trebuie să-și accepte fundamentele naționale, nu trebuie să încerce să le distrugă sau să le înlocuiască. Adevărul e limpede ca lacrima: dacă vrei libertate, mîndrește-te cu țara ta; dacă doreșți democrație, păzește-ți suveranitatea, dacă vrei pace,  iubește-ți națiunea. Conducătorii luminați acordă întotdeauna prioritate binelui național. Viitorul aparține patrioților, nu mondialiștilor,  națiunilor suverane și independente care-și apară cetățenii, își respectă vecinii și onorează diferențelor ce dau specificul și unicitatea fiecărei țări. De aceea am inițiat în Statele Unite un program de reînnoire națională".

"Reînnoirea națională" pe care a vestit-o lumii ocupantul Casei Albe înseamnă în realitatea cotidiană  conflicte de interese și corupție la nivel guvernamental, nesocotirea normelor și cutumelor politice și electorale, dereglementare, negaționism climatic, derivă spre autoritarism executiv. Președintele s-a ales cu ajutor rusesc, a încercat să obstrucționeze ancheta privind imixtiunea Moscovei în procesul electoral și, recent, într-o repetare a scenariului din 2016, e bănuit că a încercat să-l forțeze pe președintele Ucrainei, prin sistare de ajutor militar, să-l ancheteze pe fostul vice-președinte Joe Biden, principalul sau rival în alegerile din 2020.

"Activitățile dezonorante ale lui Donald Trump trădează jurământul prezidențial, siguranța națională, integritatea procesului electoral. Anunț, prin urmare, declanșarea procedurii oficiale de destituire", a declarat, la doar cîteva ore după discursul lui Trump la ONU, președinta Camerei, Nancy Pelosi.

Aceasta este realitatea "Americii mai presus de toate", model și inspirație pentru întreagă lume, și cu siguranță pentru liderul brazilian, Jair Bolsonaro,  în deplină consonanță ideologică ieri cu mentorul sau de la Washington.

"Nu ne aflăm aici pentru a elimina naționalitatea și suveranitatea în numele interesului global abstract. Aceasta nu este organizația interesului global, ci organizația NAȚIUNILOR unite. Și așa trebuie să rămînă", a completat nostalgicul dictaturii militare braziliene din anii 1964-1985, după ce a invocat Sfînta Evanghelie după Ioan 8:32, "veți cunoaște adevărul și adevărul vă va face liberi".

Adevărul vehiculat ieri de Donald Trump în discursul său este cel al unui comerț internațional inechitabil dominat de "reaua credință monumentală" a unor țări precum China, care ar fi provocat, prin practici neloiale, milioane de locuri de muncă pierdute prin delocalizare și deficite de ordinul miilor de miliarde. Re-echilibrarea balanței comerciale bilaterale se face, crede Trump, prin confruntare și război tarifar.

E o abordare refuzată de președintele francez Emmanuel Macron, care s-a întrebat de ce comunitatea internațională are toate instrumentele pentru a soluționa negociat crizele momentului, Iran-ul, Coreea de Nord, Siria, Libia, dereglarea climatică,  dar soluțiile întîrzie. Răspunsul l-a găsit într-un discurs ținut în 1978 la Harvard de Aleksandr Soljenițîn despre declinul curajului.

"Ne lipsește curajul. Mult. Deseori. Vreau să fac un apel la regăsirea curajului. Curajul de a face pace și curajul responsabilității. A face pace înseamnă a-ți asumă riscuri, riscul dialogului, al compromisului, al restabilirii încrederii. Curajul e concertare exigentă, nu tensiune, reacție, provocare. Nu sunt naiv. Nu cred în miracole, ci în curajul de a face pace.  Avem nevoie astăzi de reinventarea unui multilateralism puternic. Să luăm act de faptul că replierea națiunilor nu este o soluție, că fără conlucrare nu se rezolvă nimic, dar că această conlucrare trebuie să producă rezultate concrete".

Acest fel de a face politică, de a concepe angajamentul internațional, implică o viziune nuanțată, dialectica, asupra raportului dintre patriotism și internaționalism.

"Cred cu toată convingerea în patriotism, în măsură în care este în același timp dragoste de țară și aspirație către universal. Cred cu toată convingerea în suveranitate, cînd ea înseamnă simultan autonomie și necesitatea de a coopera".

A fost viziunea majoritară ieri la tribuna forului mondial, formulată în chip nou de președintele Republicii Chile, Sebastian Pinera.

"Nu există nici o incompatibilitate sau contradicție între a gîndi global și a fi patriot. Nu se contrazic, sunt fețele aceleiași medalii, garanția echilibrului pe care dorim să-l menținem între integrare și identitate națională".