Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rovana Plumb audiată joi la Bruxelles privind neconcordanțe în declarația de avere

ghinea_rovana_plumb_lume.jpg

Audiere extraordinara a Rovanei Plumb in Comisia Juridica a PE (Sursa foto: Facebook/Rovana Plumb)
Audiere extraordinara a Rovanei Plumb in Comisia Juridica a PE
Image source: 
Facebook/Rovana Plumb

Comisia afacerilor juridice din Parlamentul European s-a declarat nesatisfăcută de explicațiile suplimentare aduse de Rovana Plumb și László Trocsanyi. Plumb va fi audiată mâine la Bruxelles. 

Peste zece candidați la funcția de comisar european au fost invitați de comisia afacerilor juridice (JURI) a Parlamentului European să clarifice diverse puncte din declarația lor de avere.

Dintre aceștia, românca și ungurul au convins cel mai putin. 

In cazul lui Plumb este vorba despre două împrumuturi, dintre care unul de 800.000 de euro care apar în declarația de avere făcută în România, dar nu și în cea depusă la Bruxelles. 

Rovana Plumb a răspuns la aceasta că nu era obligată să menționeze cele două împrumuturi întrucât în baza statutului înalților funcționari europeni, banii împrumutați în nume personal nu trebuie menționați. 

Comisia JURI are însă dubii în ceea ce privește exactitatea afirmațiilor candidatei românce, mai ales privind al doilea împrumut care ar fi folosit pentru a finanța partidul. 

Ceilalți candidați vizați de JURI au trecut cu bine  de aceastaa verificare sau sunt rugați doar să trimită informații suplimentare. 

Conform unui text intern al Parlamentului European, văzut de RFI, polonezul Janusz Wojciechovski va primi o scrisoare prin care i se va cere o nouă explicație despre un apartament cumpărat în 2016.

Spaniolului Josep Borell nu i se va cere în cele din urmă să-și vândă acțiunile de la Bayer. La fel, belgianul Didier Reynders trece cu bine de JURI după ce și-a justificat participarea la fondul din bursă SICAV.  

Un vot strâns în privința austriacului Johannes Hahn a decis însă să i se recomande acestuia să-și vândă o parte din acțiuni. 

Declarațiile de avere ale Rovanei Plumb și a lui László Trocsanyi ridică însă probleme mai complexe. Cei doi vor fi audiați de JURI chiar mâine, înainte chiar ca ei să poată intra săptămâna viitoare în examenul privind competentele lor.

JURI dorește astfel să se convingă că cei doi sunt apți din punct de vedere moral pentru funcția de comisar european. 

Comitetul de experți care îi va audia poate cere noi informații suplimentare. 

Dacă Trocsanyi și Plumb nu reușesc să treacă nici acest examen oral, atunci ei nu pot deveni comisari europeni