Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Boris Johnson provoacă opoziția - "Introduceți moțiune de cenzură"

boris_johnson.jpg

Boris Johnson
Boris Johnson a lansat o provocare opoziției: aveți curajul să mă demiteți
Image source: 
Perliament TV

Prim ministrul britanic, Boris Johnson, a provocat opoziția să introducă moțiune de cenzură, după declararea ilegală de către Curtea Supremă a suspendării parlamentului. Premierul Johnson e hotărât să scoată Marea Britanie din Uniunea Europeană pe 31 octombrie.

Revenit de urgență de la New York unde participa la sesiunea Adunării Generale ONU, premierul Johnson a apărut în fața deputaților reveniți în sesiune a doua zi după decizia Curții Supreme. 

Cei care s-au așteptat la scuze sau la exprimarea de regrete au fost dezamăgiți: nu numai că premierul Johnson nu și-a cerut scuze pentru faptul că a acționat ilegal suspendând temporar parlamentul, el a criticat decizia instanței supreme, încălcând cutuma care prevede că politicienii nu critică deciziile magistraților, potrivit principiului sacrosant în Marea Britanie al independenței judecătorilor.

Liderii partidelor de opoziție: Laburist, Naționalist Scoțian și Liberal Democrat, i-au cerut premierului Johnson să demisioneze, dar acesta, rămas fără majoritate în Camera Comunelor, le-a răspuns printr-o provocare, chemându-i să se supună judecății alegătorilor. 

"Din egoism și lașitate politică ei nu doresc să se dea deoparte și să-i lase pe alegători să-și spună cuvântul. Liderul opoziției și partidul său nu au încredere în electorat. Tot ceea ce contează pentru ei este o dorință obsesivă de a răsturna rezultatul referendumului." a spus premierul Johnson în Camera Comunelor referindu-se la plebiscitul din 23 iunie 2016 în care electoratul a votat cu 52% - 48% în favoarea ieșirii din UE.

Alegeri imposibile?

Guvernul a introdus de două ori o moțiune de convocare a alegerilor parlamentare anticipate care însă a fost respinsă, neîntrunind majoritatea neceară de 2/3 prevăzută lege. 

Barry Sheerman
Deputatul Laburist Barry Sheerman l-a criticat vehement pe premierul Johnson în Camera Comunelor
Image source: 
BBC

Liderii opoziției au spus că sunt de acord cu alegerile anticipate, dar numai după ce premierul Johnson fie obține un acord Brexit cu UE, fie cere amânarea datei Brexit. 

Negocierile cu Uniunea continuă, dar nu sunt semne că o înțelegere este iminentă, iar premierul Johnson a repetat de nenumărate ori că Marea Britanie va ieși pe 31 octombrie din UE orice ar fi. 

În concluzie: după decizia Curții Supreme parlamentul a revenit în sesiune și opoziția îi cere demisia premierului Johnson care la rândul său o provoacă la introducerea unei moțiuni de cenzură și convocarea unor alegeri anticipate pe care aceasta le respinge în acest moment.

Iar timpul trece în mod inexorabil și Marea Britanie se îndreaptă către un Brexit fără acord - considerat o catastrofă de opoziție - dar nimeni nu pare să aibă o soluție de ieșire din această criză. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ