Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: A patra mineriadă, 24-28 septembrie 1991

mineri2.jpg

Mineri în București, 1991
Image source: 
Facebook

Pagina de istorie de astăzi ne aduce aminte de unul dintre cele mai negre momente din istoria recentă a României: minieriada. Astăzi facem referire la cea de-a patra mineriadă, din septembrie 1991.

A patra mineriadă a izbucnit o dată cu greva generală a minerilor și, inițial, nu a avut nici un interes de ordin politic. În urma nesoluţionării unor revendicări sindicale, minerii aflaţi în grevă, care ceruseră prezenţa la Petroşani a primul ministru Petre Roman, au decis în 24 septembrie să plece la Bucureşti, în frunte cu Miron Cozma.

În gara Petroșani minerii au solicitat trenuri pentru deplasarea la București, dar pentru că au fost refuzaţi, au devastat gara. A doua zi, trenurile cu mineri au pornit spre București. Acestea au fost oprite în Gara Craiova, pentru că se anunţase că Petre Roman ar fi dispus să vină aici pentru tratative. Minerii au refuzat oferta, au devastat gara și au agresat autoritățile.

Trenurile au ajuns în București în dimineaţa zilei de 25 septembrie 1991. Minerii au cerut schimbarea Guvernului şi a preşedintelui ţării. La guvern, Miron Cozma a intrat să discute cu Petre Roman. Inițial, minerii erau calmi, dar o petardă lacrimogenă, aruncată se pare de un militar, a declanşat furia minerilor care au asediat clădirea guvernului cu pietre şi sticle incendiare.

Seara, autoritățile au reușit evacuarea Pieţei Victoriei, dar manifestanții s-au retras către Piaţa Universităţii şi Televiziune, pe care au asediat-o. Miron Cozma şi o delegaţie de mineri s-au întilnit la Palatul Cotroceni cu preşedintele Ion Iliescu, unde îşi condiţionează retragerea de demiterea primului ministru. Deşi Petre Roman declara că doreşte să-ţi depună mandatul, în 26 septembrie minerii au atacat din nou clădirea Guvernului.

Sub presiunea evenimentelor, Alexandru Bîrlădeanu, preşedintele Senatului de atunci, a anunţat demisia Cabinetului Roman, pe postul naţional de televiziune.  Miron Cozma le-a cerut minerilor să plece acasă pentru ca le-au fost rezolvate toate revendicarile. Acest lucru nu s-a întâmplat. În după-amiaza acelei zile, minerii au intrat în sala de şedinţe a deputaţilor, unde au cerut demisia lui Ion Iliescu şi satisfacerea tuturor revendicărilor pentru care au venit la Bucureşti.  În urma dialogului cu preşedintele, se semneaza un comunicat Iliescu - Cozma, care încheie ceea ce s-a numit "a patra mineriada".

La plecare minerii au lăsat în urma lor 455 de răniți, dintre care 50 au necesitat spitalizare, 3 morți din București și unul din orașul Vulcan. În urma mineriadelor, zeci de mii de români au emigrat, iar România şi-a pierdut credibilitatea în plan internaţional.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.50 și de la 9.55 și după amiaza de la 15.07, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Pagina de istorie din 26 septembrie 2019