Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comisia Juridică a PE respinge candidatura Rovanei Plumb pentru postul de comisar european

rovana_plumb_scapa_urmarire_penala.jpg

Rovana Plumb, propunerea României de comisar european, a fost respinsă de comisia juridică a Parlamentului European (Sursa foto: site Camera Deputaţilor)
Rovana Plumb, propunerea României de comisar european, a fost respinsă de comisia juridică a Parlamentului European
Image source: 
site Camera Deputaţilor

Comisia Juridică a Parlamentului European întrunită joi a respins la vot candidatura Rovanei Plumb pentru funcția de comisar european la Transporturi, transmite Digi24

„În favoarea Rovanei Plumb au votat 6 europarlamentari. Impotriva Rovanei Plumb au votat 15 europarlamentari. S-au abținut 2 europarlamentari. Fără avizul Comisiei Juridice audirea din Comisia de Transport nu poate avea loc”, a precizat europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan într-o intervenție la Digi24.

Comisia juridică are posibilitatea să împiedice candidatura Rovanei Plumb, situație în care România ar fi obligată să vină cu o altă propunere.

Comisia Juridică a sesizat că există diferențe între declarația de avere depusă în România de Rovana Plumb și cea trimisă la Bruxelles. Din cea trimisă Parlamentului European lipseau două împrumuturi în valoare de aproape un milion de euro.

Potrivit declarației de avere depuse în data de 25 iunie 2019 la Camera Deputaților, Rovana Plumb ar avea un împrumut la BRD făcut în anul 2007, în valoare de 800.000 euro, cu scandență în 2030. De asemenea, Plumb mai are un împrumut făcut în acest an, în valoare de 800.000 lei, cu scadență în 2021.

La categoria „plasamente, investiții directe și împrumuturi acordate” apare suma de 800.000 lei, sumă plătită conform Legii 334/2006. Beneficiarul a fost „mandatar financiar PSD pentru campania europarlamentare 2019”, potrivit declarației de avere care apare pe site-ul Camerei Deputaților.

Liberalul Siegfried Mureșan explică, într-o postare pe Facebook, faptul că informațiile transmise de Rovana Plumb cu privire la nepotrivirile din declarațiile de avere nu au convins Comisia JURI și de aceea forul legislativ a decis să o audieze pe aceasta.

„Înaintea audierilor în Parlamentul European, Comisia juridică din Parlament are obligația de a examina declarațiile de interese financiare ale tuturor candidaților la funcțiile de comisar europeni. Fără confirmarea din partea Comisiei juridice a absenței conflictelor de interese în declarație se suspendă procedura pentru numirea comisarului desemnat. În cazul în care Comisia juridică constată nereguli în declarațiile de interese financiare, comisarului desemnat i se solicită să furnizeze informațiile suplimentare și poate decide, atunci când este cazul, să îl invite pe comisarul desemnat la o discuție. Acesta este și cazul doamnei Rovana Plumb. Comisia juridică a solicitat mai multe informații în scris din partea doamnei Plumb după ce a constat mai multe diferențe între declarația de interese financiare prezentată la Bruxelles și declarațiile oficiale din România.Doamna Plumb a răspuns în scris solicitărilor Comisiei juridice însă informațiile transmise nu au convins. De aceea, Comisia juridică a trecut la următorul pas și a invitat-o pe doamna Plumb mâine la o audiere extraordinară”, a scris Siegfried Mureșan, pe Facebook.