Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fostul președinte al Franței Jacques Chirac a încetat din viață

chirac.jpg

Jacques Chirac în 2014
Image source: 
Patrick Kovarik/AFP via rfi.fr

Fostul președinte al Franței, Jacques Chirac, a încetat din viață joi, 26 septembrie 2019, transmite ziarul Le Monde. El a fost ales președinte în 1995 și reales în 2002.

ACTUALIZARE 3: Klaus Iohannis a transmis, în numele poporului român, condoleanțe națiunii franceze, după moartea fostului președinte Franței Jacques Chirac. „Sunt profund întristat de moartea fostului președinte francez Jacques Chirac, un mare lider și un adevărat om de stat, un veritabil prieten al țării noastre. În numele poporului român transmit condoleanțele mele națiunii franceze”, a scris Klaus Iohannis, joi, pe Twitter.

ACTUALIZARE 2: Jean-Claude Juncker, președintele în exercițiu al Comisiei Europene, a afirmat că este "devastat" de veste. "Europa nu pierde doar un mare om de stat, dar și președintele pierde un bun prieten", a transmis un purtător de cuvânt al lui Juncker, potrivit postului BBC News.

ACTUALIZARE 1: Membrii Adunării Naționale de la Paris, legislativul francez, au ținut un moment de reculegere.

..........................................................................................

Jacques Chirac a fost colaborator al președinților francezi Georges Pompidou în anii 1960 și Valéry Giscard d'Estaing în anii 1970. A fost primar al Parisului din 1977 până în 1995 și prim-ministru în anii 1974 - 1976 și 1986 - 1988. A candidat pentru postul de președinte fără succes în 1981 și 1988, și a fost ales în 1995 și 2002.

Pe 14 iulie, 2002 în timpul sărbătorilor zilei naționale, Chirac a supraviețuit unei încercări de asasinat din partea unui individ ce avea o pușcă ascunsă într-o husă de chitară. Cel care a încercat asasinatul a tras un foc înspre locul unde se afla Jaques Chirac, fiind repede oprit de oamenii din jur. Atacatorul, Maxime Brunerie, a fost găsit ulterior iresponsabil, fiind astfel imposibil de a fi judecat într-un proces.

Potrivit sondajelor recente, Chirac era considerat cel mai popular fost președinte francez, opoziţia acestuia faţă de războiul din Irak rămâne fapta marcantă a carierei sale politice îndelungate.

Fostul şef de stat, care pe 29 noiembrie urma să împlinească 87 de ani, a suferit, în 2005, un accident vascular cerebral, în urma căruia starea sa de sănătate s-a deteriorat semnificativ, acesta suferind printre altele pierderi de memorie.

În ultimii ani ai vieții sale a fost vizat de acuzații de corupție. După părăsirea Palatului Elysee, Jacques Chirac a fost vizat de o anchetă privind presupuse angajări fictive realizate de acesta în perioada cât a fost primar al capitalei Franței. În 2011, fostul președinte a primit o sentință cu suspendare pentru abuz de încredere și deturnare de fonduri publice.