Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Încercarea de destituire a lui Donald Trump, între "explozivă" și "vânătoare de vrăjitoare"

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Încleștarea dintre Executiv și Legislativ a intrat într-o nouă faza la Washington după ce, acum două zile, președinta Camerei, Nancy Pelosi, a anunțat declanșarea procedurii de destituire a șefului Casei Albe pentru fapte ce "aduc dezonoare instituției prezidențiale".  Pe 25 iulie, o săptămînă după ce a oprit, fără explicații, ajutorul militar de aproape 400 de milioane de dolari acordat Ucrainei, Trump ar fi încercat, într-o convorbire telefonică de 30 de minute, să-l preseze pe liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski - învestit pe 21 aprilie - să adune informații compromițătoare despre fiul lui Joe Biden, care este principalul său adversar în alegerile din 2020. Informația este conținută într-o plângere înaintată la începutul lunii august de un avertizor de integritate dinlăuntrul Comunității Naționale de Informații, document desecretizat ieri. 

"Exploziv, alt termen nu găsesc pentru a descrie plângerea.  E mult mai mult decât un rezumat al convorbirii telefonice; amploarea și nivelul de detaliu al faptelor prezentate sunt șocante. Inspectorul-general al Comunității Naționale de Informații a clasificat semnalarea "credibilă și urgentă". E pentru prima oară de când a fost numit în funcție de Trump, acum un an și trei luni", spune deputata de California, Jackie Speier, membră a comitetului pentru serviciile de informații al Camerei.

Apostila pusă de Michael Atkinson ar fi trebuit să declanșeze transmiterea în termen de o săptămână a avertizării către forul parlamentar de supraveghere abilitat. Vice-amiralul în retragere Joseph Maguire, directorul interimar al Comunității Naționale de Informații, audiat ieri în comitetul pentru serviciile de informații al Camerei,  a decis însă altfel.

"A devenit evident, parcurgând textul, că multe dintre alegații privesc interacțiunea  președintelui Trump cu un lider străin. Convorbiri de acest gen sunt de obicei acoperite de privilegiu executiv.  Am consultat deci Biroul Juridic al Casei Albe, care a confirmat acest lucru. Eu nu am căderea să contramandez privilegiul executiv. Documentul nu a putut fi transmis comitetelor parlamentare, ceea ce nu înseamnă că a fost îngropat; în consultare cu Inspectorul-General, l-am trimis Ministerului Justiției spre investigare. Nu știu de vreo altă plângere a  unui avertizor de integritate care să ridice probleme atât de complicate și sensibile. E fără precedent".

Problema cu parcursul ales de Joseph Maguire este că ministrul Justiției, William Barr, este el însuși printre cei reclamați, alături de avocatul președintelui, Rudy Giuliani, și un număr de diplomați în funcție - care dacă într-adevăr s-au implicat au încălcat legea - că ar fi fost angajați într-o tentativă concertată de a terfeli reputația unui rival electoral al președintelui american. Conform așteptărilor, și cu celeritatea devotată în slujba intereselor personale trumpiene cu care ne-a obișnuit, Barr a clasat dosarul.

"Încă din primăvară mi-au ajuns la ureche îngrijorări exprimate de contactele mele ucrainiene că Administrația Trump exercită presiuni, prin Giuliani și posibil alții, pentru a-l determina pe Zelenski să transforme Executivul de la Kyiv într-un vehicul care să avanseze cauza politică a  liderului de la Washington, scoțîndu-i din joc rivalii electorali. De aceea cred că rezumatul convorbirii telefonice e doar partea vizibilă a ghețarului. Se pare că întreagă relație americano-ucrainiană a fost văzută de Trump că un mecanism de promovare a interesului sau politic. E motivul pentru care avem de-a face cu o urgență de securitate națională", a subliniat senatorul Democrat Chris Murphy, fin cunoscător al contextului ucrainian. 

E un context tulbure, al unei țări amputate, otrăvite de conflict și corupție, amenințate în est de poftele anexioniste ale Kremlin-ului și în inima sa de oligarhii de obediență rusă care au împănat regimul fugarului Viktor Ianukovici, cel frecventat de Rudy Giuliani dar și de Paul Manafort, fostul director de campanie trumpiană, care înfundă pușcăria pentru legături obscure cu demimonda pro-kremliniană, exact  cea care-i ajută astăzi pe solii americani să scotocească prin trecutul familiei Biden, sau să țină treze cele mai zănatice teorii conspiraționiste privind imaginare malversațiuni ale cuplului Clinton.  E contextul în care Donald Trump i-a cerut - în cel mai pur stil mafiot, notează unii responsabili politici Democrați - "un favor" ne-experimentatului președinte Zelenski, pentru care ajutorul militar și financiar american e o chestiune de supraviețuire națională.

"E dovada cea mai clară că președintele Statelor Unite și-a încălcat jurământul, a nesocotit Constituția, a sacrificat siguranța națională pe altarul beneficiului politic. Nimic din ce spune președintele în conversația cu Zelenski nu-i în interesul Americii. E cea mai plină de consecințe formă de tragedie, pentru că ne obligă să recurgem la singurul remediu împotriva abuzurilor flagrante de putere prezidențială:  procedura de demitere", a punctat ieri în deschiderea audierilor din Camera liderul comitetului pentru serviciile de informații, Democratul Adam Schiff.

La această oră, majoritatea pentru demiterea lui Trump e constituită în Cameră, și au început să apară fisuri, microscopice ce-i drept, în rândul majorității Republicane din Senat. Drumul va fi însă  lung, și presărat mai mult ca sigur de obstacole aruncate în cale de un Executiv și o gardă pretoriană Republicană populate de indivizi dispuși  să sacrifice totul, adevăr, onoare, instituții,  în zelul de a-l sluji pe Trump.

"Președinta Camerei e deja convinsă de  vinovăția lui Trump, doar pe baza raportului unui avertizor de integritate, care vehiculează zvonuri la mâna a doua și pe care Inspectorul-General îl etichetează "motivat politic". E o zi neagră: siguranța națională e sacrificată din partizanat politic, domnia legii e literă moartă pentru că Trump va fi găsit vinovat fără nici un fel de problemă", a prezis liderul minorității Republicane din Camera, Kevin McCarthy.

Pe tot parcursul săptămânii, ocupantul Casei Albe s-a declarat persecutat, martirizat, victimă a unei cabale mediatico-Democrate hotărâte  să-l răpună politic pentru că la urne-i invincibil.

"Prostii, snoave scornite de mass-media și de partenerii lor, Democrații. Otova, din același aluat. Rătăcită, Nancy Pelosi, ostatecas stângii. Ar trebui să-i mulțumesc, din cauza ei popularitatea mea e în creștere. Să crească, dar nu din acest motiv. Țară e mâniată, pornită împotriva Democraților, iar Nancy Pelosi  președintă a Camerei din păcate nu mai este.   Și-a pierdut orice autoritate", a improvizat Donald Trump.

 
Ascultă AICI corespondența din SUA