Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Eurocronica: Ungaria, răspuns dur la respingerea propunerii sale pentru Comisia Europeană

trocsany.jpg

Trócsányi László, candidatul Ungariei pentru portofoliul extindere și vecinătate în Comisia Europeană, a fost și el respins de Comisia de afaceri juridice...
Sursa imaginii: 
Facebook / Trócsányi László

Nu numai Rovana Plumb a avut probleme în Comitetul de Afaceri Juridice al Parlamentului European. Trócsányi László, candidatul pentru portofoliul extindere și vecinătate în Comisia Europeană, a fost la rându-i respins de Comisia de afaceri juridice...

E adevărat, la un scor mai strâns decât candidata română, de fapt, aproape la limită – 11 voturi contra, 9 pentru și 2 abțineri.

În cazul lui Trócsányi, suspiciunile au fost legate de firma sa de avocatură.

Și, în timp ce în partidul de guvernământ de la București, vestea a stârnit, în primă fază, mai degrabă confuzie și autovictimizare, oficialii maghiari au reacționat dur, după cum arată presa ungară.

Trócsányi, fost ministru al justiției în țara sa, a scris pe Twitter că a fost vorba de „o decizie politică, lipsită de vreo bază faptică” și a amenințat că va face demersuri legale pentru a contesta decizia.

La rândul său, șeful delegației în Parlamentul European a partidului de guvernământ FIDESZ a susținut că respingerea candidatului propus de Budapesta este un semn al vânătorii de vrăjitoare declanșate la adresa Ungariei.

Guvernul ungar a fost surprins în mod clar de decizia europarlamentarilor și a legat respingerea candidatului său de linia dură adoptată de Budapesta împotriva migrației din afara UE.

Cu toate acestea, partidul de opoziție Momentum a declarat că era evident că Trócsányi a mințit comitetul atunci când a spus că nu avut activități în societatea de avocați, în ultimii 10 ani.

Avizul Comitetului de Afaceri Juridice cu privire la posibilele conflicte de interese reprezintă o condiție prealabilă pentru ca audierile să aibă loc în fața comisiilor din Parlamentul European.

Și de-abia acolo s-ar fi putea pune problema competenței și a angajamentului european al candidaților. Din acest punct de vedere, asupra candidatului din Ungaria planează întrebări serioase, câtă vreme se spune că, în calitate de ministru al Justiției în guvernul Orban, a contribuit la subminarea statului de drept în țara sa.

 

Ce urmează?

Mișcarea comitetului din Parlamentul European este una fără precedent. Oficial, cele două audieri vor fi acum suspendate și președintele Parlamentului trebuie să îl întrebe pe șeful Comisiei cum dorește să procedeze.

Von der Leyen ar putea să le ceară eurodeputaților să-i reaudieze pe candidați și să le dea o nouă șansă. De asemenea, ea ar putea retrage candidații și le-ar putea cere guvernelor de la București și Budapesta să prezinte noi pretendenți.

Deocamdată, un oficial din Ministerul Justiției a declarat la Budapesta că nu poate fi vorba de un candidat alternativ și nu există opțiunea B în acest moment.

În pofida relațiilor reci din ultima perioadă, mai cu seamă din perioada premergătoare alegerilor europene din 26 mai, FIDESZ rămâne un grup influent în cadrul PPE, cea mai numeroasă familie politică din Parlamentul European. Și, dată fiind fragmentarea fără precedent din adunarea legislativă, popularii europeni nu au vreun interes să-i piardă cumva pe colegii unguri.

Este posibil ca Budapesta să încerce un joc de forță pentru a-și susține candidatul și mai cu seamă pentru a-și demonstra puterea în fața instituțiilor europene. Rămâne de văzut ce cale va alege Bucureștiul.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica lui Ovidiu Nahoi din 27 septembrie 2019