Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Juncker: Dacă nu vom ajunge la un acord Brexit, responsabilitatea va fi exclusiv a părţii britanice

junker_1.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / European Commission

Jean-Claude Juncker, preşedintele în exercițiu al Comisiei Europene, a declarat că el şi negociatorul şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, vor face tot ce este posibil pentru a obţine un acord Brexit, iar dacă nu vor reuşi, va fi responsabilitatea Marii Britanii, potrivit Reuters, citată de Mediafax.

Într-un interviu acordat unei publicaţii germane, Juncker a declarat că el şi Barnier lucrează intens la o înţelegere, pentru că ar fi o catastrofă pentru Marea Britanie şi Europa, dacă Marea Britanie ar părăsi UE fără un proces organizat de retragere.

„Negociatorul nostru principal, Michel Barnier, şi cu mine facem tot posibilul pentru a obţine un acord”, a spus el pentru cotidianul Augsburger Allgemeine. „Dar dacă nu vom reuşi până la urmă, responsabilitatea va fi exclusiv a părţii britanice.”, a adăugat acesta.

Funcţionarii de la Bruxelles spun că premierul Boris Johnson a înregistrat puţine progrese în negocierea unui nou acord Brexit pentru a-l înlocui pe cel convenit de predecesoarea sa Theresa May, dar care a fost respins de trei ori de Parlamentul britanic.

Juncker a adăugat că negocierile privind o viitoare relaţie comercială dintre Marea Britanie şi UE ar fi foarte complicate de un Brexit dezordonat.

„Vom dori şi trebuie să asigurăm un acord de liber schimb. Dar asta nu se va întâmpla aşa cum îşi imaginează unii din Marea Britanie. Unele dintre tranzacţiile comerciale pe care le-am pecetluit în mandatul meu au avut nevoie de mulţi ani”, a spus el.

Pe de altă parte, premierul britanic Boris Johnson a declarat că nu va cere Uniunii Europene o amânare a Brexit, programat pentru 31 octombrie, deşi Parlamentul de la Londra a adoptat recent o lege ce îl obligă pe şeful Guvernului să solicite o amânare pentru a evita producerea unui Brexit fără acord.