Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Deputați anti-Brexit amenințați, Johnson acuzat de limbaj inflamator

boris_johnson.jpeg

Boris Johnson
Prim ministrul Boris Johnson a fost criticat pentru folosirea unui limbaj inflamator
Sursa imaginii: 
BBC

Prim ministrul britanic Boris Johnson a fost criticat sever pentru limbajul "inflamator" folosit în Camera Comunelor la adresa unor deputați care se opun ieșirii din Uniunea Europeană fără acord. Premierul Johnson a refuzat să-și ceară scuze.

Protestele urmează intervenției premierului Johnson din Camera Comunelor de miercuri 25 septembrie în care a calficat în repetate rânduri legea adoptată recent care interzice un Brexit fără acord fără aprobarea parlamentului drept "capitulare", folosind și termenul "trădare". 

Întors de urgență de la New York unde a participat la sesiunea anuală a Adunării Generale ONU, premierul Johnson a ținut un discurs în termen duri în care a refuzat să-și ceară scuze după declararea ilegală de către Curtea Supremă a Regatului Unit a suspendării parlamentului până pe 14 octombrie. 

Reuniți a doua zi în sesiune, deputații au dezbătut pe alocuri cu vehemență efectele politice ale deciziei Curții Supreme în condițiile în care premierul Johnson a insistat că Brexit va avea loc orice s-ar întâmpla la data fixată de liderii UE, 31 octombrie. 

Intervenția care a declanșat un schimb furibund de replici a fost aceea a deputatei Laburiste din opoziție, Paula Sheriff, care a spus că limbajul folosit de premierul Johnson se regăsește în amenințările, unele cu moartea, primite de opozanții Brexit și poate duce la asasinate ca cel al fostei deputate Laburiste Jo Cox, ucisă de un extremist de dreapta în timpul campaniei pentru referendumul din 23 iunie 2016 în care electoratul a votat cu 52% - 48% în favoarea ieșirii din UE. 

Premierul Johnson a replicat, calificând afirmațiile deputatei Laburiste drept "humbug" un termen de origine incertă apărut în secolul XVIII în limba engleză și care în context s-ar traduce prin "ipocrizie" sau "înșelătorie". 

Copii amenințați

Remarca a stârnit furie în Camera Comunelor, unde și alți deputați au luat cuvântul și au povestit cum ei și în unele cazuri rudele lor au primit amenințări, Jo Swinson, lidera Partidului Liberal Democrat, al patrulea ca mărime în parlament, spunând că a făcut plângere la poliție în urma amenințărilor primite de fiica ei de cinci ani. 

Jo Swinson
Deputata Jo Swinson a spus că a sesizat poliția de amenințări la adresa fiicei ei de cinci ani
Sursa imaginii: 
PA

Însăși sora premierului, jurnalista Rachel Johnson, cunoscută pentru poziția ei anti-Brexit, a calificat într-un interviu remarcile fratelui ei drept "reprobabile". 

În ceea ce-l privește, premierul Johnson a refuzat să-și ceară scuze, spunând că deputații trebuie să înceteze să se mai opună Brexit pe 31 octombrie, deși a admis că tonul ridicat al discursului politic actual trebuit redus. 

Remarcile premierului Johnson au fost reluate și de consilierul său principal, Dominc Cummings, care a spus că abuzurile verbale împotriva deputaților vor înceta odată cu renunțarea de către aceștia la opoziția față de Brexit pe 31 octombrie. 

Johnson lăudat la dreapta

Cummings, fostă figură de frunte a campaniei în favoarea Brexit în 2016, este văzut ca o eminență cenușie și autor al actualei strategii în favoarea unui Brexit dur adoptată de premierul Johnson. 

Dominic Cummings
Dominic Cummings este perceput ca o eminență cenușie a premierului Johnson în strategia unui Brexit dur
Sursa imaginii: 
PA

Discursul premierului Johnson, care este lider al Partidului Conservator și care recent și-a pierdut majoritatea în Camera Comunelor ca urmare a excluderii unui grup de 21 de deputați care au votat în favoarea legii de interzicere a unui Brexit fără acord, a fost lăudat și de unele figuri ale extremei drepte din Marea Britanie, precum Tommy Robinson, fostul lider al organizației extremiste Britain First, ca și de editorialista Katie Hopkins. 

Premierul Johnson a prezentat actuala situație politică drept "poporul împotriva parlamentului", mai ales după respingerea de două ori a moțiunii înaintate de el pentru convocarea de alegeri parlamentare anticipate pentru care este necesară o majoritate de 2/3 în Camera Comunelor. 

În sondajele de opinie recente o majoritate a alegătorilor optează în favoarea unor alegeri anticipate, iar unele sondaje arată un avans de până la 15% al Partidului Conservator față de Partidul Laburist.