Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


14 pentru Cotroceni: BEC a publicat lista finală a prezidențiabililor

Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat, aseară, lista candidaturilor rămase definitive la alegerile prezidențiale. 14 persoane vor lupta pentru cea mai înaltă funcție în stat la alegerile din noiembrie.

Cei 14 candidați care se vor regăsi pe buletinele de vot sunt, în ordine aleatorie: Viorel Cataramă, Viorica Dăncilă, Theodor Paleologu, Klaus Iohannis, Dan Barna, Kelemen Hunor , Mircea Diaconu, Ramona Bruynseels, Cătălin Ivan, Bogdan Stanoevici, John-Ion Banu, Sebastian-Constantin Popescu, Alexandru Cumpășanu și Ninel Peia.

Pe lista finală a candidaturilor validate de BEC au rămas 14 candidați, deși Biroul a sesizat Parchetul în privința mai multor candidați la alegerile prezidențiale, în contextul în care în urma verificărilor instituția a constatat elemente de similitudine în semnăturile depuse de către aceștia. Printre candidați se numără Alexandru Cumpănașu și Viorel Cataramă.

Biroul Electoral Central a stabilit sâmbătă, prin tragere la sorți, și ordinea candidaților pe buletinele de vot.

Primii cinci sunt Klaus Iohannis, Theodor Paleologu, Dan Barna, Kelemen Hunor și Viorica Dăncilă.

Pe 12 octombrie este startul oficial al campaniei electorale.

Primul tur al alegerilor prezidențiale are loc pe 10 noiembrie iar al doilea tur pe 24 noiembrie. Conform unei hotărâri de Guvern, românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidenţiale între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie.