Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Afganii își aleg noul președinte

afganistan.jpg

Sursa imaginii: 
REUTERS/Omar Sobhani

Afganistanul îşi alege sâmbătă un nou lider. Votul a început deja, peste 9 milioane de afgani fiind înregistrați pentru a vota pe fondul temerilor de violențe și fraudă, potrivit Reuters. Principalii concurenți sunt actualul președinte Ashraf Ghani și partenerul său din guvernul de unitate, Abdullah Abdullah.

ACTUALIZAREMai multe explozii au avut loc în oraşele Kabul, Jalalabad, Kandahar și Ghazni, la doar o oră după deschiderea secţiilor de votare în Afganistan. Agenția DPA scrie că cel puţin o persoană şi-a pierdut viaţa şi alte trei au fost rănite după ce un dispozitiv exploziv a fost detonat în interiorul unei şcoli unde se afla un birou de vot. De asemenea, cel puţin un observator a fost ucis într-un atac în provincia Kunduz. La Kandahar, trei persoane au fost rănite în explozia din interiorul secţiei de votare amenajate în interiorul unei moschei. Talibanii au revendicat responsabilitatea pentru aceste atacuri.

.....................................................

Campania electorală a fost marcată de un climat puternic de incertitudine politică şi de atentate în serie - ceea ce ridică temeri privind un înalt grad de absenteism - aşa cum s-a întâmplat deja în 2014 şi 2009. Scrutinul a fost iniţial prevăzut pentru aprilie 2019 şi a fost amânat de două ori, scrie Agerpres.

Insurgenţii talibani, care se opun categoric desfăşurării acestuia, le-au cerut şi de această dată alegătorilor să rămână acasă, ameninţând în caz contrar cu violenţe.

Alegerile au loc într-o ţară aflată în război, unde 55% din populaţie trăia cu mai puţin de doi dolari pe zi în 2017, şi unde conflictul cu insurgenţii a făcut peste 1.300 de morţi în rândul civililor în prima jumătate a anului 2019, potrivit ONU.

Doi candidaţi dintre cei 18 înscrişi în competiţie se detaşează clar de restul plutonului, prefigurându-se un duel final între Ashraf Ghani, actualul preşedinte care candidează la propria succesiune, şi premierul său, Abdullah Abdullah.