Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Austria: Alegeri parlamentare anticipate. Ajunge extrema dreaptă din nou la guvernare?

kurz.jpg

Fostul cancelar austriac Sebastian Kurz
Fostul cancelar austriac Sebastian Kurz
Sursa imaginii: 
VLADIMIR SIMICEK / AFP

Austriecii cu drept de vot sunt chemaţi azi la urne pentru a-și alege reprezentanții din Parlament. Este vorba despre un scrutin legislativ anticipat convocat la patru luni după un scandal de corupţie care a dus la destrămarea coaliţiei guvernamentale.

Conform estimărilor realizate pe baza celor mai recente sondaje de opinie, Partidul Popular (centru-dreapta), condus de fostul cancelar Sebastian Kurz este favorit, urmând a obține aproximativ 34% din voturi, dar va avea nevoie de o coaliţie pentru a obţine majoritatea în Parlament.

Partidul Libertăţii (extremă-dreapta) este creditat cu 20% din sufragii şi ar putea deveni din nou partener de guvernare. Formaţiunea a fost, însă, grav afectată de un caz de corupţie care a condus la demisia vicecancelarului Heinz-Christian Strache şi la destrămarea fostei coaliţii guvernamentale.

Heinz-Christian Strache a demisionat din funcţiile de lider al formaţiunii de extremă-dreapta Partidul Libertăţii şi de vicecancelar al Austriei după apariţia în presă a unei înregistrări compromiţătoare care îl surprinde discutând cu un potenţial investitor rus.

Sebastian Kurz "a reuşit să se prezinte drept victimă a scandalului de corupţie, astfel că lumea nu îl percepe ca fiind implicat", afirmă analistul Paul Schmidt, din cadrul Societăţii Austriece pentru Politici Europene, citat de Euronews.

"Cred că cel mai uşor lucru pentru Sebastian Kurz este să continue coaliţia" cu Partidul Libertăţii, a apreciat Schmidt.