Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comisia juridică a PE decide luni asupra conflictului de interese în cazul Rovanei Plumb

rovana_plumb_comisia_JURI.jpg

Rovana Plumb din nou la Comisia JURI
Rovana Plumb din nou la Comisia JURI
Image source: 
RFI

Comisia JURI a Parlamentului European are o ședință extraordinară pentru a lua o decizie în ceea ce privește conflictul de interese, în cazul Rovanei Plumb. Și situația candidatului ungar pentru funcția de comisar european pentru extindere și politica de vecinătate, Laszlo Trocsanyi, va fi discutată în aceeași ședință.

Cei doi politicieni nu au trecut, săptămâna trecută, de votul acestei comisii care a semnalat posibile cazuri de conflicte de interese în ceea ce privește situațiile financiare ale acestora. Președintele Parlamentului European David Sassoli a transmis, într-o scrisoare, Comisiei JURI că procedura pentru comisarul nominalizat Rovana Plumb este suspendată. El a mai cerut forului legislativ european să precizeze ce măsuri exacte recomandă în această etapă. Plumb trebuia să fie audiată în comisiile transport și mediu pe data de 2 octombrie, ca parte a procedurii de desemnare în poziția de comisar european.

Viorica Dăncilă a declarat că respingerea Rovanei Plumb pentru funcția de comisar european pe transporturi, nu o face să aibă mai puțină încredere sau apreciere pentru aceasta. Premierul a scris, pe Facebook, că Plumb are, în continuare, susținerea necondiționată. Ea a mai spus că speră ca răspunsul Comisiei JURI să fie unul pozitiv, „în acord cu propunerea făcută de România și susținută de președintele Comisiei Europene”. Anterior votului de joi de respingere a Rovanei Plumb, Comisia JURI i-a trimis acesteia o scrisoare, în care i-a cerut lămuriri despre un împrumut de 800.000 euro și acțiuni la o companie, care nu ar figura în declarația de avere depusă la Bruxelles.

Eurodeputații români, membri ai Grupului socialiștilor din Parlamentul European, transmit că își susţin cu fermitate colega de partid. Ei consideră că Rovana Plumb se află ”într-o situaţie fără precedent creată în urma unor jocuri politice de culise”. ”Aceste jocuri au aruncat procesul de validare a candidaturii sale în zona confuziei procedurale”, a transmis PSD, printr-un comunicat de presă.

Partidul afirmă că, potrivit Regulamentului de Procedură al Parlamentului European, ”Comisia Juridică ar fi trebuit să ofere o serie de recomandări care să ajute candidatul să rezolve eventualele neclarităţi”. ”Rovana Plumb este un candidat serios şi bine pregătit, cu o viziune inovatoare pentru viitorul transporturilor din Uniunea Europeană”, adaugă colegii Rovanei Plumb.

Comunicatul este semnat de europarlamentarii PSD afiliaţi Grupului S&D din Parlamentul European: Carmen-Gabriela Avram, Iulian-Claudiu Manda, Cristian-Vasile Terheş, Dan Nica, Maria Grapini, Tudor Ciuhodaru şi Adrian-Dragoş Benea.