Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Partidul fostului cancelar Kurz câștigă alegerile austriece

kurtz.jpg

Sebastian Kurtz câștigă din nou
Sursa imaginii: 
Wikipedia

Așa cum era de așteptat, Partidul Popular -dreapta austriacă (ÖVP) al lui Kurz a ieșit pe primul loc cu 37%, conform sondajelor de ieșire de la urne la ora 18.00, anunță Euronews.  Este o victorie clară pentru fostul cancelar în vârstă de 33 de ani. Pe locul doi, la distanță, cu 21,8% sunt social democrații, iar pe trei, marii perdanți - Partidul Libertății de extremă dreapta, foștii aliați ai lui Kurz.

Sediul electoral al Partidului Popular a izbucnit în aplauze și scandări pentru „cancelarul Kurz”, după ce primele sondaje au fost publicate. "Astăzi este ziua lui Sebastian Kurz", a declarat, pentru radiodifuzorul public, ORF, Karl Nehammer, secretarul general al partidului.

Foștii parteneri ai lui Kurz la guvernare, Partidul Libertății de extremă dreapta, au suferit pierderi grele la alegeri în urma scandalului Ibiza de la începutul acestui an, scăzând la 16 %. Aceștia au pierdut practic 10 puncte procentuale față de ultimele alegeri din 2017.

Al doilea câștigător al votului au fost verzii austrieci. Ajutați de îngrijorările tot mai mari ale populației cu privire la schimbările climatice, verzii s-au întors în parlament cu 14% din voturi după ce au coborât sub pragul electoral acum doi ani.  Partidul liberal NEOS a aterizat abia pe locul cinci, cu 7,8 la sută.

Coaliția Partidului Popular-Partidul Libertății condusă de Kurz s-a prăbușit la începutul acestui după așa-numitul scandal de la Ibiza, declanșat de un videoclip care îl arăta pe Heinz-Christian Strache - pe atunci liderul Partidului Libertății - discutând despre acordarea uner contracte publice în schimbul sprijinului în alegeri, cu o rusoaică bogată.  Ambele formațiuni au primit un vot de neîncredere în mai și, de atunci, Austria este fost guvernată de de un guvern interimar tehnocratic, sub conducerea judecătorului superior, Brigitte Bierlein, prima femeie care a devenit cancelar.

Departe de a-i face rău lui Kurz, scandalul și prăbușirea ulterioară a coaliției au părut să stimuleze susținerea partidului său, acesta urcând de la 31,5 la sută la alegerile generale din 2017 la 34,5 la sută la alegerile pentru Parlamentul European din acest an, care au avut loc la doar o săptămână după ce scandalul de la Ibiza a izbucnit.

Rezultatele alegerilor acordă Partidului Popular 71 de locuri în parlamentul austriac format din 183 de locuri, în timp ce Partidul Libertății va obține 30 de locuri.

Opțiunile de coaliție ale lui Kurz, altele decât extrema dreaptă, includ formarea unei alianțe cu social-democrații, care urmează să primească 42 de locuri - cel mai rău rezultat din istoria postbelică a partidului. De asemenea, el ar putea forma un guvern cu Verzii (26 de locuri).