Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dodon: La ONU i-am reprezentat pe toți moldovenii şi nu i-am împărţit pe categorii geopolitice

dodon-onu.jpg

Președintele moldovean, Igor Dodon a ținut un discurs la 26 septembrie, la tribuna ONU
Image source: 
Facebook/Igor Dodon

Președintele moldovean, Igor Dodon reacționează după ce, discursul său la tribuna ONU, legat de recunoașterea și respectarea de facto a statutului de neutralitate a R. Moldova, a fost criticat dur de partenerii de coaliție. Șeful statului susține că  este pentru prima dată când un discurs al unui oficial al R. Moldova la tribuna ONU a fost atât de promovat şi dezbătut în societate. În plus, Dodon declară că ”este primul oficial care prin discursul său i-a reprezentat pe toți moldovenii şi nu i-a împărţit pe categorii geopolitice”. Reprezentanții Blocului ACUM și-au exprimat însă dezacordul ”faţă de poziţia incoerentă şi inconsecventă a preşedintelui Igor Dodon în problema prezenţei trupelor militare străine, aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova”.

Igor Dodon s-a arătat surprins că premierul moldovean, Maia Sandu ”a coborât la nivelul unui limbaj care nu îi face cinste”. ”Dacă relaţiile dintre noi s-ar fi rezumat la măsurarea nivelului de bărbăție, Andrei Năstase şi Maia Sandu erau şi astăzi în opoziţie, se luptau prin declaraţii cu Plahotniuc, nu ar fi ajuns niciodată în funcții de premieri şi miniştri la guvernare. De aceea, prefer să tratez aceste derapaje de limbaj ca simple descărcări ale unor emoții sau frustrări şi să nu le dau o importanţă care să afecteze relațiile noastre”, declară Igor Dodon, într-un interviu pentru portalul Tribuna.md.

Potrivit lui Dodon, în ultimii ani, oficialii moldoveni au reprezentat la tribuna ONU doar o parte a societății, o anumită categorie de electorat, au promovat teme centrate pe lupta geopolitică, ”doar ca să se dea în spectacol politic şi să obțină atenție din partea unei părți a comunității internationale”. ”Şi vreau să vă amintesc că chiar şi unii care astăzi sunt deputați în Blocul ACUM spuneau anul trecut că faptul că fosta guvernare promova la nivel de discursuri, inclusiv la ONU, subiectul retragerii trupelor străine este doar praf în ochi şi acțiune de PR, dar astăzi se contrazic”, continuă șeful statului.

”Opinia mea este că sunt într-adevăr multe subiecte importante pe care trebuie să le promovăm la astfel de tribune internaţionale, dar în același timp avem şi mai multe lucruri pe care trebuie să le facem la nivel de acțiuni în raport cu partenerii noștri internaționali, fără a încerca să deschidem noi conflicte cu careva dintre ei, dar încercând să le rezolvam prin dialog, cu o abordare constructivă”. 

”Subiectul legat de Transnistria, în toate aspectele sale, este pe agenda noastră de lucru şi de discuții cu toți partenerii externi, inclusiv cu Federația Rusă. Pentru prima dată după mulți ani încep să se facă anumiți pași, mă refer la acea inițiativă anunțată recent la Chişinău de ministrul Apărării rus privind reluarea distrugerii de muniţii stocate în Transnistria, pot să apăra în continuare şi alte progrese pe această zonă, dar înainte de toate trebuie să discutăm pe intern şi să stabilim împreună care este abordarea cea mai bună, să avem un plan strategic agreat de toți pe această temă”.

Reprezentanții Blocului ACUM susțin că de fapt Dodon trebuia să ceară la ONU retragerea trupelor rusești de pe teritoriul R.Moldova, dar nu ”recunoaşterea şi respectarea de facto a ”neutralităţii” unui stat suveran şi indivizibil.

”Statutul de „neutralitate” este incompatibil cu acest fapt. Cu această ocazie, Partidul Acţiune şi Solidaritate îşi reiterează ferm poziţia: retragerea imediată a trupelor Federaţiei Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova este singura modalitate de a recunoaşte şi respecta caracterul suveran şi indivizibil al statului Republica Moldova şi condiţia sine qua non pentru soluţionarea diferendului transnistrean”, susțin reprezentanții Blocului ACUM.

După discursul lui Dodon, ținut la 26 septembrie, la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, Externele de la Chișinău au venit cu o precizare, menționând că instituția continuă și va continua să insiste pentru retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

”Republica Moldova are un statut de neutralitate consfințit în Constituție. Retragerea trupelor și munițiilor Federației Ruse de pe teritoriul țării noastre va constitui un act clar de respectare a neutralității, suveranității şi integrității teritoriale a Republicii Moldova. Faptul că de la tribuna ONU nu a fost reiterat în mod expres demersul țării noastre privind retragerea completă și necondiționată a forțelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova constituie o abordare dezechilibrată a politicii externe”, susține Ministerul de Externe. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre reacția lui Igor Dodon la criticile legate de discursul său la ONU