Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cazul Rovana Plumb și finanțarea partidelor: “Soluția este transparența”

rovana_dragnea.jpg

Image source: 
Facebook / Rovana Plumb

Cazul Rovanei Plumb readuce în discuție modul în care sunt finanțate partidele. Mai exact, modul în care un finanțator a cărui identitate poate rămâne necunoscută se poate folosi de un candidat pentru a finanța o anumită formațiune. Despre riscurile pe care le implică o astfel de mișcare vorbește la RFI Ovidiu Voicu, de la Centrul pentru Inovare Publică:

La alegerile europarlamentare, fiecare candidat a putut aduce partidului contribuții private, pentru finanțarea campaniei electorale, având ca limită maximă de echivalentul a 330.000 de euro...

Ovidiu Voicu: Aici avem marea problemă. Partidele au găsit o modalitate de a masca cine sunt finanțatorii partidului. Toată reforma electorală, care a cuprins finanțarea partidelor politice, a plecat de la principiul că ar trebui să avem mai multă transparență, lucru care nu se întâmplă în momentul de față prin această metodă.

Practic, cineva necunoscut împrumută candidatul partidului. Candidatul la rândul său împrumută partidul. În scripte apare candidatul, apoi banii sunt recuperați din finanțarea publică a campaniei, presupunând că partidul a obținut peste 3%.

Problema este că dacă cele două momente sunt între două declarații de avere, practic candidații nu mai au obligația, sau pot să evite să își treacă împrumutul în declarația de avere și noi nu știm cine a făcut acest împrumut.

La Rovana Plumb problema care a apărut este că Autoritatea Electorală Permanentă a respins decontul Partidului Social Democrat și lucrurile au ajuns în atenția publicului mai repede decât se aștepta doamna Plumb. În plus, are și problemele legate de nedeclararea unui alt împrumut în declarațiile de avere făcute la Parlamentul European.

Rep: Spuneați că partidele au găsit o formă de a masca. Sunt avantajate partidele sau finanțatorii? Din ce vedem și ei se bucură de o discreție absolută. Practic, nu știi cine  e în spatele acelor bani...

O.V: Sunt avantajate atât partidele, cât și finanțatorii. Partidele pentru că primesc bani, finanțatorii pentru că rămân cu o influență asupra partidului respectiv, asupra aleșilor partidului respectiv, pe care o pot transforma în contracte preferențiale, acces la informații sau alte resurse publice.

Rep: Practic, un finanțator poate finanța toate partidele și să controleze din umbră orice partid iese câștigător...

O.V: La limită, da. Se poate ajunge și în situații mai grave. De fapt, aici este mare problemă cu cazul doamnei Plumb, atunci când nu știi cine finanțează, nu știi cine îl are la mână pe candidatul respectiv, pentru că el trebuie să returneze acele împrumuturi. Se poate întâmpla să nu fie doar o firmă care avea un contract, se poate întâmpla să fie un alt stat, o putere ostilă. O bună parte dintre îngrijorările pe care le-a avut Comisia Europeană este că un stat ca Rusia nu s-ar fi dat în lături, la un moment dat, să încerce să achiziționeze datoriile doamnei Plumb și să aibă un comisar în inima Comisiei Europene. Aceste lucruri sunt ipotetice în acest moent, dar ele se pot întâmpla. Tocmai în acest sens Comisia a instituit aceste reguli de verificare a integrității înainte de a se ajunge la audierile propriu-zise.

Rep: Pe plan intern, ce poate face România? Acum vorbim despre Rovana Plumb, dar aproape toate partidele au această problemă.

O.V: Pe plan intern ar trebui îmbunătățită raportarea către Autoritatea Electorală a sumelor pe care le plătesc acești candidați care împrumută partidele prin creșterea transparenței asupra originilor. De asemenea, se mai poate îmbunătăți și sistemul de declarare a averilor astfel încât, în perioade electorale, candidații, sau cei care se implică cu astfel de sume ridicate, să aibă obligații suplimentare de transparență. Soluția este transparența. Indiferent cum am alege modelul de finanțare, că este public sau privat, soluția pe care o avem este să fie totul cât se poate de transparent până la nivel de tranzacții și dacă se poate publica în timp real de către Autoritatea Electorală chiar în format deschis aceste date. Să fie ușor controlabile de către cetățeni, societatea civilă și mass media.

Rep: Cât de posibil este să facem acest lucru? Va schimba ceva cazul Rovana Plumb?

O.V: Este posibil tehnic. Este posibil legal. Autoritatea Electorală Permanentă chiar a făcut pași înainte prin înființarea platformei finanțarepartide.ro, unde deja începem să vedem o parte din sume. Este o chestiune de voință politică în a face acele modificări care sunt necesare la lege în Parlament. Referitor la asta, deocamdată sunt sceptic în actualul Parlament. Așa cum am văzut, nu există vreun interes spre transparență. În schimb, poate să fie un subiect important pe agenda campaniei electorale de la anul și a viitorului Parlament.

Ovidiu Voicu, de la Centrul pentru Inovare Publică, despre cazul Rovana Plumb