Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Stelian Tănase: Moțiunea de cenzură, o armă cu dublu tăiș

Stelian Tanase USR PLUS diferiti problema cred.jpg

Stelian Tănase crede că USR PLUS nu este diferit de celelalte partide (Sursa foto: Facebook/Stelian Tănase)
Stelian Tănase crede că USR PLUS nu este diferit de celelalte partide (Sursa foto: Facebook/Stelian Tănase)

Șansele organizării de alegeri parlamentare anticipate sunt zero. Iată ce declară la RFI politologul Stelian Tănase, în contextul discuțiilor despre moțiunea de cenzură a Opoziției. Documentul a fost semnat de 237 de parlamentari, între care și unii de la PSD, susțin liberalii. Pentru demiterea Executivului e nevoie de 233 de voturi.

Stelian Tănase spune că succesul moțiunii de cenzură nu este garantat: ”Așa cum îi știu eu, sunt parlamentari fricoși, lași, nu vreau să-i ponegresc, dar vreau să zic ce comportament au în fața unei decizii serioase. Vin să semneze, nu semnează și nu mă refer la PNL, care a făcut un corp comun, dar aici intră și partidul lui Ponta și partidul lui Tăriceanu și acolo sunt problemele, unii semnează, dar nu votează, om vedea câți din ei au semnat, câți și votează. Mi s-a părut că și Orban este ușor ezitant, pentru că are probleme în culise, la negocieri”.

Politologul e de părere că pentru președintele Klaus Iohannis, cel mai convenabil adversar în turul al doilea al alegerilor prezidențiale ar fi Viorica Dăncilă, motiv pentru care moțiunea de cenzură este o armă cu două tăișuri: ”Cel mai bun adversar pentru Iohannis, dar și pentru PNL, pentru că și-a creat o imagine extrem de negativă, rămâne V.V. Dăncilă. Orice altă restartare a PSD-ului sau a unui Guvern sau orice negocieri nu ar face decât să o scoată din scenă pe V.V. Dăncilă, care este acum o țintă de lovit, ca să spunem așa. Așa se creează, mai ales în perioade electorale, câte un personaj negativ împotriva căruia se aliază ceilalți. V.V. Dăncilă prin inabilitatea ei politică (...) este cel mai convenabil adversar pentru Iohannis, dar și pentru Opoziție, în general. Deci moțiunea într-un fel are un dublu tăiș”.

Stelian Tănase consideră că nu există șanse pentru organizarea de alegeri anticipate, dorite de PNL și USR: ”Zero. Agitația asta cu alegerile anticipate e pentru prostime, adică vrea să arate că Opoziția are un scenariu B, o alternativă și că e combativă (...). Problema este că nu avem un cadru constituțional care să le îngăduie și atunci nu are rost să agităm spiritele, numai așa, ca să ne arătăm mușchii. Într-adevăr, alegerile anticipate trebuiau făcute imediat după alegerile europarlamentare, când s-a dovedit că PSD-ul nu mai are nici o bază politică sau cel puțin are o bază mult redusă față de momentul când au câștigat alegerile și Guvernul era delegitimat”.