Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PNL a depus moțiunea de cenzură. Turcan: Avem 237 de semnături

Partidele de opoziție au depus moțiunea de cenzură la Parlament, a anunțat liderul deputaților PNL Raluca Turcan. Moțiunea a fost semnată de 237 de parlamentari. 
Turcan a acuzat PSD că încearcă să șicaneze opoziția și să impună votarea moțiunii într-o zi nelucrătoare. "Intenționează, noaptea ca hoții, să impună citirea acestei moțiuni noaptea și să se voteze într-o zi nelucrătoare", a declarat Raluca Tucan. Moțiunea va fi citită într-un plen reunit, de la ora 19.00, a anunțat președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

 

„Am depus moțiunea de cenzură ca să reconstruim România. Guvernul Dăncilă trebuie să plece de urgență. Această moțiune e semnată de 237 de parlamentari aparținînd PNL, USR, PMP, ALDE, Pro România și UDMR. De asemenea au mai semnat doi deputați ai minorităților naționale, patru ai PSD și un deputat independent. Pentru toată aroganța și răul cu care au obișnuit România, un vot pentru este necesar de la orice parlamentar de bună credință”, a afirmat Raluca Turcan, marți, la Parlament.

Turcan a mai spus că social-democrații intenționează să stabilească citirea moțiunii de cenzură marți seară, pentru ca votul să fie dat la sfârșitul săptămânii, în zile nelucrătoare. „Am discutat cu mai mulți parlamentari. Decizia tot mai multor membri ai Parlamentului e că acest guvern antinațional trebuie să plece acasă. Ceasul nu mai poate fi dat înapoi. Știm că se exercită presiuni uriașe față de semnatarii moțiunii și Guvernul și PSD au scos toate resursele la bătaie ca să blocheze această moțiune de cenzură. Încearcă să aibă același comportament ca Liviu Dragnea, pentru că cu toate că am depus la 18.00 seara, vor să pună citirea, noaptea ca hoții și votul undeva în week-end, în zile nelucrătoare”, a adăugat Turcan. 

Potrivit legii, moţiunea de cenzură iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă. Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Guvernul este demis dacă moțiunea de cenzură este adoptată prin votul a jumătate plus unu din numărul total al deputaților și senatorilor, respectiv 233 de parlamentari.