Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Omul care l-a adus pe Hitler la putere

hindenburg.jpg

Suporterii săi se așteptau să restaureze monarhia... însă Paul von Hindenburg a ales să îl numească în funcția de cancelar pe Adolf Hitler în 1933
Image source: 
Wikipedia

În 2 octombrie 1847, în Prusia, se năștea unul dintre cei mai controversați militari din istorie. Paul von Hindenburg este considerat erou de către unii adepți ai extremei drepte, care îi laudă calitățile militare. Însă militarul prusac rămâne în istorie prin faptul că l-a adus la putere pe Adolf Hitler.

Paul von Hindenburg a venit pe lume într-o familie de militari germani protestanți. De mic, a fost hărăzit carierei militare. A devenit tânăr ofițer în armata prusacă și a luat parte la războiul dintre Prusia și Austria, din 1866, terminat cu victoria prusacă.

În perioada 1870 - 1871, a luat parte la războiul dintre Prusia și Franța, terminat cu victoria Prusiei și cu proclamarea Imperiului German, chiar în Palatul de la Versailles. Paul von Hindenburg a fost desemnat drept reprezentant al regimentului său la ceremonia organizată în vechea reședință a regilor Franței. Victoria în cele două războaie l-au făcut să creadă că armata germană este cea mai bună din lume.

După război, Paul von Hindenburg a rămas în armată. A studiat la Academia de Război a Prusiei, ceea ce i-a deschis calea spre cariera de general. În 1891 a devenit locotenent colonel, în 1893 a devenit colonel, iar apoi general. În 1911, după ce devenise general-colonel, s-a pensionat, pentru a lăsa calea altor ofițeri mai tineri.

Însă, după izbucnirea Primului Război Mondial, Paul von Hindenburg a fost rechemat în serviciul militar. A obținut victorii răsunătoare pe Frontul de Est, precum cea de la Tannenberg. Aceste victorii i-au adus comanda tuturor trupelor germane de pe Frontul de Est. Apoi, după ce a reușit alte victorii contra rușilor, a primit și comanda trupelor austro-ungare de pe acest front.

În cele din urmă, pentru că împăratul Wilhelm al II-lea îl considera drept cel mai bun militar, Paul von Hindenburg a fost numit drept comandant suprem al tuturor trupelor Puterilor Centrale. Sub comanda sa se aflau mai mult de 6.000.000 de oameni. În această calitate, el a aprobat declanșarea, în 1917, a războiului submarin contra Marii Britanii. Acest gest a determinat intrarea în război a Statelor Unite.

În anul 1918, deși Puterile Centrale câștigaseră războiul în Est, unde Rusia sovietică acceptase cedarea unor vaste teritorii în favoarea Puterilor Centrale, pe Frontul de Vest situația s-a schimbat în favoarea Antantei, mai ales după ce armata americană a intrat în război.

În septembrie 1918, Paul von Hindenburg i-a spus împăratului Wilhlem al II-lea că războiul este pierdut. În cele din urmă, Germania a semnat armistițiul în 11 noiembrie 1918, la câteva zile după abdicarea împăratului.

Pentru că Antanta nu ajunsese pe teritoriul german, Paul von Hindenburg a rămas cu prestigiul intact. Militarii considerau că fuseseră obligați să ceară pace doar pentru că fuseseră trădați de politicieni.

În Germania, a fost proclamată republica, iar primul președinte a fost ales social-democratul Friedrich Ebert. După moartea acestuia, Paul von Hindenburg, care se considera monarhist, i-a cerut și a primit permisiunea împăratului exilat, Wilhelm al II-lea, să candideze la funcția de președinte. A fost ales președinte în 1925 și reales în 1932. Suporterii săi se așteptau să restaureze monarhia.

Însă Paul von Hindenburg a ales să îl numească în funcția de cancelar pe Adolf Hitler în 1933. Astfel, bătrânul militar a deschis drumul spre una dintre cele mai detestabile dictaturi din istorie.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.50 și de la 9.55 și după amiaza de la 15.07, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Pagina de istorie din 2 octombrie 2019