Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ambasadorul britanic la București despre Brexit: Dacă va fi cu acord, nimic nu se schimbă până în decembrie 2020

ambasador_uk.jpg

Ambasadorul Marii Britanii la București, Andrew Noble
Image source: 
Facebook / British Embassy Bucharest

Într-un interviu acordat agenției Agerpres, ambasadorul britanic la Bucureşti, Andrew Noble, și-a exprimat speranța încheierii unui acord cu UE referitor la Brexit, situație în care statutul cetățenilor UE care trăiesc în UK nu ar trebui să se schimbe până la sfârșitul anului viitor:

”Sperăm la un acord. Dacă va fi un acord, va exista o perioadă de implementare, iar această perioadă va dura cel puțin până în decembrie 2020. În acea perioadă, nimic nu se va schimba. În acea perioadă, nu au nevoie de nimic în plus faţă de ce au acum. După, sperăm că negocieri ample, pozitive şi constructive vor fi livrat o relaţie complexă şi ambiţioasă UK-UE. Speranţa noastră este ca, pe cât se poate, cooperarea UK şi UE să fie păstrată în noul document. Această nouă relaţie va fi unică în ceea ce priveşte relaţiile UE cu ţări terţe. Nu suntem la celălalt capăt al lumii, nu suntem undeva unde nu există relaţii personale sau unde nu avem comerţ. Vorbim de o relaţie imensă. Aşa că eu sper că guvernele noastre să răspundă în mod colectiv la provocarea de a face acordurile UE- UK trusa cu instrumente necesare cetăţenilor noştri”, a spus ambasadorul.

Referitor la temerile potrivit cărora noul sistem de imigrație, bazat pe puncte, va favoriza persoanele care au meserii cu pregătire superioară, în detrimentul muncitorilor, Andrew Noble a precizat:  

”...Oamenii nu se califică pentru statutul de "settled" sau "pre-settled" în funcţie de meseria pe care o au. Nu e vorba dacă ai sau nu un loc de muncă, este vorba dacă ai fost în UK anterior datei Brexit. Oamenii pot aplica pentru acest statut folosind numerele de identificare naţionale. Pentru că administraţia noastră publică este foarte conectată la mediul online, lucrurile sunt foarte simple: tastezi numărul naţional de asigurat iar restul merge de la sine. În cazul în care respectivul nu are un număr naţional de asigurat, nu e o problemă. Trebuie să demonstreze că a locuit în ţară şi că aceasta a fost reşedinţa sa ori că intenţionează să fie (Marea Britanie - n.r.) locul de reşedinţă. Dacă cei 200.000 care încă nu au aplicat nu fac asta din temeri legate de statutul lor de angajat, acesta este irelevant pentru sistemul statutului special”.

În privința românilor care trăiesc în UK, ambasadorul spune că nu există o evidență oficială, dar că aceștia sunt activi în toate sectoarele economiei:

”Nu ştim exact câţi sunt, deoarece nu suntem un stat în care poliţia ţine evidenţa populaţiei. Oamenii sunt uimiţi când află că nu există o carte de identitate în UK. Suntem acel gen de loc. Nu avem un număr clar. Este evident că sunt în toate sectoarele economiei. Recent, am spus că avem 1.000 de profesori şi cercetători români în universităţi. Avem 10.000 de studenţi, avem una dintre cele mai bune reprezentări în mediul de afaceri - mulţi au origini româneşti. Cred că sunt peste tot. Sunt mulţi muncitori necalificaţi, iar aceştia au un rol esenţial în UK. Recepţionera mea preferată este româncă şi mă salută în română când merg la hotelul la care mă cazez de obicei. Şi ştiu de la cei ce vin în călătorii de afaceri că muncitorii români sunt foarte preţuiţi. Au o etică a muncii de top, iar calitatea muncii este pe măsură. Deci sunt diferiţi, mulţi doresc să rămână. Suntem fericiţi că s-au înscris atât de mulţi pentru statutul de "settled" sau "pre-settled".