Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Decalajul între estul şi vestul Germaniei n-a dispărut

bellevue_dsci0038.jpg

Palatul prezidenţial Bellevue din Berlin
Image source: 
RFI/William Totok

La aproape 30 de ani de la prăbuşirea Zidului din Berlin, procesul unificării celor două Germanii încă nu s-a încheiat. Între partea răsăriteană şi cea occidentală există nu numai un decalaj socio-economic, ci şi diferenţe de mentalitate. 50 la sută dintre est-germani sînt de părere că unitatea ţării încă nu a fost realizată.

Festivităţile dedicate celei de 29-a aniversări a unificării celor două Germanii au început deja ieri. Anul acesta ele au loc în oraşul Kiel, capitala landului federal Schleswig-Holstein. În mod tradiţional, festivităţile legate de ziua naţională a Germaniei se desfăşuară în landul care deţine preşedinţia în Bundesrat, adică în camera superioară a Parlamentului.

Primul ministru al landului Schleswig Holstein, creştin-democratul Daniel Günther, a subliniat necesitatea continuării procesului de armonizare a landurilor estice cu cele vestice. La festivitatea centrală, unde sînt aşteptaţi peste 500.000 de participanţi, vor asista astăzi şi cancelara Merkel, preşedintele Bundestag-ului şi preşedintele Republicii Federale, Frank-Walter Steinmeier.

Pentru contribuţia lor la unificarea celor două Germanii, Steinmeier a distins ieri cu Crucea de Merit a Republicii Federale un grup de foşti opozanţi şi cîteva personalităţi din vest. Cu prilejul ceremoniei care s-a desfăşurat în palatul prezidenţial Bellevue, din Berlin, Steinmeier i-a omagiat pe foştii disidenţi, arătînd că prin rezistenţa lor faţă de regimul comunist, ei au contribuit în mod decisiv la dispariţia zidului despărţilor. Tot el a atras atenţia asupra importanţei ce revine păstrării şi cultivării memoriei istorice:

„Lupta contra uitării rămînă importantă. Mai ales acum. La 30 de ani după prăbuşirea zidului mulţi vest-germani ştiu prea puţine lucruri despre Republica Democrată Germană. Tinerii ştiu şi mai puţin despre RDG.”

Fostul opozant Wolfram Tschiche, urmărit de către Securitatea est-germană Stasi, care şi el a fost decorat ieri cu Ordinul de Merit, ne-a declarat în exclusivitate:

„Biografia mea în trecut n-a fost împodobită cu decoraţii. De aceea acordarea distincţiei m-a surpins. Recunoaşterea publică pînă acum nu a făcut parte din biografia mea. Am fost impresionat prin ceva neprevăzut!”

În preajma zilei naţionale s-a dat publicităţii raportul guvernamental privind starea unităţii germane pe anul 2019. Din Raport se desprind multe deficite în ceea ce priveşte desăvîrşirea satisfăcătoare a procesului de unificare. S-a insistat mai ales asupra unor probleme economice şi socio-politice nedepăşite şi nerezolvate. Toate la un loc fac vizibilă un decalaj existent şi la 30 de ani după dispariţia Zidului din Berlin. Dacă procesul apropierii va continua în ritmul actual, a spus un politician din est, acesta o să dureze cîteva decenii pînă ce se va ajunge la o armonizare perfectă. Faptul că esticii se consideră cetăţeni de clasa a II-a este o dovadă că procesul unificării încă nu s-a încheiat. Responsabilul guvernamental pentru răsărit, care a prezentat Raportul, a spus că foarte mulţi oameni din est sînt obosiţi din cauza transformărilor şi nu înţeleg proiectata închidere a minelor de cărbuni, fenomenul migraţiei, digitalizării şi globalizării.

Această „oboseală” şi nemulţumire a esticilor se desprinde şi dintr-un sondaj, realizat de Fundaţia Körber. Din sondaj rezultă că peste 50 la sută dintre est-germani sînt de părere că unitatea nu a fost realizată. Doar 47 la sută dintre ei consideră unitatea drept un succes.

Dintr-un studiu al Fundaţiei sindicatelor „Hans Böckler”, rezultă că angajaţii cu aceeaşi calificare primesc în răsărit salarii care sînt cu 17 procente mai mici decît pentru aceeaşi categorie de lucrători din vest. Aceste diferenţe au contribuit şi la fenomenul migraţiei interne, adică la stabilirea unor răsăriteni cu înaltă calificare în land-urile occidentale.

 

Ascultă AICI corespondența de la Berlin