Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Moțiunea de cenzură, citită într-un Parlament aproape gol

Deputații votează miercuri abrogarea recursului compensatoriu.jpg

Recursul compensatoriu, pe masa Parlamentului (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Recursul compensatoriu, pe masa Parlamentului (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Moțiunea de cenzură a Opoziției a fost citită în plenul Parlamentului, joi dimineață, de senatorul PNL Florin Cîțu. La ședință au participat doar 128 de parlamentari. Moțiunea va fi votată joia viitoare.

Președintele de ședință, Teodor Meleșcanu, a anunțat că din totalul de 465 de parlamentari și-au înregistrat prezența doar 128.

Moțiunea de cenzură a fost citită de senatorul liberal Florin Cîțu, unul dintre cei mai vehemenți critici ai măsurilor economice ale Guvernului Dăncilă.

Moțiunea este intitulată ”Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis urgent”.

Opoziția vorbește în acest document despre șansele pe care România le-a ratat în perioada guvernării PSD și despre ”incompetența” premierului Viorica Dăncilă.

Inițial, PSD a programat votul asupra moțiunii de cenzură sâmbătă, însă plenul a întors decizia și a stabilit că ea va fi votată joia viitoare.

 

Reacții politice, după citirea moțiunii de cenzură

 

Președintele Camerei Deputaților, social-democratul Marcel Ciolacu, a declarat joi după citirea moțiunii de cenzură că PSD nu are 233 de parlamentari, dar nici cele cinci partide de Opoziție adunate nu fac 233 de voturi: ”Moțiunea trece cu 233 de voturi. PSD nu are această sumă de 233 de parlamentari, dar avem o veste bună, nici cele cinci partide adunate nu fac 233. Vom vedea joi la moțiunea de cenzură cine va avea câștig de cauză (...). Ne vedem joi la moțiune, vedem dacă cele cinci partide fac numărul de 233 de voturi. Cred în continuare și după ce s-a citit astăzi moțiunea, mi s-a părut o moțiune în continuare neserioasă, nu văd nici un lider desprins pentru cele cinci partide și cred că este un handicap în acest moment pentru a trece această moțiune. Nici măcar nu știu sau să ne spună cineva cine va fi premierul sau un program de guvernare schițat”.

De partea sa, președintele Senatului, Teodor Meleșcanu, a afirmat joi că Guvernul PSD nu are de ce să aibă emoții în privința moțiunii de cenzură: "Lucrurile sunt foarte clare, până la urmă, orice moțiune se bazează pe numărul de voturi. Vom vedea joi care este balanța (...). Politica se face pe voturi, ca și fotbalul pe goluri. Nu avem cum să ne facem emoții. Vom vedea ce se întâmplă".