Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ambasadorul Marii Britanii, despre ”marea concesie” din negocierile pentru Brexit

ambasador_andrew_noble_uk.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / British Embassy Bucharest

Marea Britanie a făcut un mare pas înainte prin acceptarea  separării Irlandei de Nord în termeni de reglementare. Iată poziția exprimată de ambasadorul Regatului Unit la București, Andrew Noble . El a explicat unui grup de jurnaliști modul în care Londra intenționează să rezolve complicata problemă a graniței dintre Republica Irlanda și Irlanda de Nord, în cadrul noii formule de acord privind Brexitul, propusă de premierul Boris Johnson.

”Backstop a fost singurul lucru care a împiedicat acceptarea acordului în Camera Comunelor. A fost singurul punct de eșec, Comisia a insistat  pe Backstop, iar acesta nefiind agreat de partea cealaltă, a devenit clar că acest mecanism nu putea fi folosit. A fost o minunată armă de autodistrugere...

Ce am făcut noi a fost să dezagregăm acest Backstop, căutând să vedem ce alte funcții ar putea fi îndeplinite. Cea mai importantă ar fi alinierea reglementărilor în privința comerțului cu toate felurile de bunuri. Avem un răspuns pentru vămi și unul pentru reglementări.

Prin urmare, Irlanda va fi un unic spațiu de reglementare. Irlanda de Nord va continua să aibă aceleași reglementări ca în Uniunea Europeană. Iar marea concesie va fi tocmai aceasta, că Irlanda de Nord va diferi de Marea Britanie din punct de vedere al reglementărilor. Acesta este un pas politic uriaș, acceptat de UE și care este agreat și de DUP, a spus asta public. Și sunt mai mult decât întredințat că dacă DUP a agreat această formulă, atunci ea va fi agreată și de Partidul Conservator. Cred că separarea Irlandei de Nord, în termeni de reglementare, este un mare pas înainte pe care liderii politici au putut să îl facă.

Una dintre marile obiecții a fost aceea că o astfel de separare nu ar fi democratică. Cum să separi Irlanda de Nord, câtă vreme aceasta nu se pronunță prin vot într-o asemenea problemă?  Deci a trebuit să se vină cu o soluție care să ducă la consens. Vom avea un acord, și deci vom avea și o perioadă de implementare, care ar fi până la sfârșitul anului 2020.

La sfârșitul lui 2020, Executivul și Adunarea din Irlanda de Nord vor trebui să voteze pentru alinierea reglementărilor și vor trebui să facă asta la fiecare 4 ani. Înainte, ca semnatari ai acordului, n-am fi putut ieși din el niciodată... Era un acord care pur și simplu nu prevedea un mecansim de retragere.

Acum, că otrava a fost eliminată la nivelul establishmentului politic britanic, vom putea privi fără pasiune la provocările viitoare. Prin urmare, acest mecanism de acceptare a  rezolvat o problemă de democrație.

Rămâne problema vămilor. Noi insistăm să nu rămânem în  uniunea vamală.  Pentru că vrem să avem dreptul la propriile noastre negocieri comerciale. Deci Irlanda de Nord va avea un regim vamal diferit de al Marii Britanii și nu vom avea niciodată o frontieră fizică acolo. Aceasta va fi gestionată prin puncte de vămuire interioară și de depozitare, dar care nu vor fi niciodată la frontieră.  Și aceasta este de reținut, că acolo nu va fi niciodată o frontieră.

Obiecția legată de regimul de frontieră a fost una din cele mai importante obiecții legate de Backstopul inițial și acum avem un răspuns în sensul că nu va fi o frontieră”, a spus ambasadorul britanic.

 
E.S. Ambasadorul Marii Britanii la București, Andrew Noble, despre Brexit