Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brexit: Planul propus de Boris Johnson nu convinge pe nimeni

boris.jpg

Image source: 
Phil Noble/Reuters via rfi.fr

Noul plan propus de Boris Johnson pentru ieșirea Regatului Unit din UE nu convinge pe nimeni: nici UE, nici Irlanda și nici pe comentatorii politici. Iar zilele următoare se anunță extrem de critice.

"Johnson rămâne în continuare neconvingător", scrie The Guardian, în timp ce Euronews admite "lipsa de garanții a noului acord".  Următoarele două zile sunt tensionate din cauza faptului că Boris Johnson a avertizat că ar putea abandona în totalitate negocierile cu Uniunea Europeană dacă aceasta nu este de acord să utilizeze acordul înaintat de el ca punct de pornire pentru alte negocieri.

Primul ministru Boris Johnson a declarat că a făcut o „adevărată încercare de a pune capăt prăpastiei” pentru a obține o nouă înțelegere Brexit cu UE. El a recunoscut în fața parlamentarilor că planul său - care prevede ca Irlanda de Nord să rămână pe piața unică europeană a mărfurilor, dar să părăsească uniunea vamală - erau un „compromis”. Dar Jeremy Corbyn a criticat „propunerile nerealiste și dăunătoare”. Premierul irlandez, Leo Varadkar, a declarat că noile planuri sunt binevenite, dar „nu pot fi acceptate mai multe capitole”, anunță BBC.

Parlamentul European a respins în forma sa actuală planul propus de prim-ministrul britanic Boris Johnson pentru un acord privind termenii ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, au avertizat reprezentanţii legislativului UE, potrivit AFP. Sunt mari incertitudini după Brexit, încât este evocată chiar posibilitatea unui referendum în Irlanda de Nord pentru unirea regiunii cu Irlanda.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a transmis joi, într-o postare pe Twitter, că “nu este convins” de noua propunere a prim-ministrului britanic Boris Johnson cu privire la Brexit, scrie The Telegraph. Mesajul lui Tusk pentru premierul britanic, cu care a discutat telefonic joi, a fost acela că "rămânem în zona discuțiilor și a negocierilor, dar deocamdată nu suntem convinşi de ultimul plan".