
Politică
Eurocronica: ”Preia controlul!” – sloganul pro-Brexit care nu prea merge
johnson_brexit.jpg

Astfel că, în urma Brexitului, Marea Britanie ar putea fi unul dintre rarele exemple de state pe ale căror teritorii funcționează două tipuri de reglementări. Nu-mi amintesc acum de un alt caz în afara celui al Chinei de la începutul anilor 1990, când, în cadrul reformelor lui Deng Xiaoping, capitalismul era experimentat în așa-numite zone economice speciale, închise pentru restul locuitorilor.
Miercuri seara, la recepția ocazionată de celebrarea Zilei Unității Germane, am avut o discuție extrem de interesantă pe tema Brexit cu domnul Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii la București. Atunci când am remarcat că Irlanda de Nord va rămâne în Uniunea Europeană, diplomatul a ținut să precizeze că e valabil doar din punctul de vedere al reglementărilor.
Iar acest statut va fi, oricum, supus la vot odată la patru ani, începând din 2020, cu aceasta Londra răspunzând și temerilor că va rămâne prinsă pe viață într-un acord cu Uniunea Europeană, așa cum s-ar fi putut deduce din vechea înțelegere, negociată de Theresa May, cu acea clauză Backstop.
Este însă greu de crezut că nord-irlandezii vor vota, în viitorul previzibil, contra reglementărilor europene. Să nu uităm că la referendumul din 2015, o majoritate solidă a nord-irlandezilor a ales să rămână în Uniune.
Nuanțele, asupra cărora ambasadorul mi-a atras atenția, își au, desigur, rolul lor foarte important în aranjamentele politice. Dar până la urmă, rezultatul este că Marea Britanie rămâne cu un picior în Uniunea Europeană. Cu celălalt, iese de pe piața unică și din uniunea vamală, în ideea că-și va putea negocia acorduri comerciale mai avantajoase decât dacă ar rămâne în blocul comunitar.
Deocamdată, Uniunea Europeană este cea care a încheiat sau negociază acorduri de liber schimb cu un mare număr de state și grupuri de state – de la Canada și Mexic la țările asociate din Balcani și Europa de Est, de la Mercosur la Japonia, Coreea de Sud și așa mai departe.
Pentru toate aceste state sau grupuri de state, miza acordurilor de liber schimb este accesul pe cea mai mare piață integrată a lumii. Aceasta înseamnă că Uniunea Europeană, din care deocamdată și Marea Britanie face parte, a avut și are o mare putere de negociere, fiindcă are ceva foarte prețios de oferit. Cine să nu-și dorească accces liber sau simplificat la o piață cu 500 de milioane de consumatori, cu venituri mari?
Acum, Regatul Unit vrea să vină din urmă și să încheie la rândul său mari acorduri de liber schimb. Iar întrebarea este ce poate oferi mai mult decât Uniunea Europeană, dacă nu concesii și mai mari.
În Campania pentru Brexit, tabăra care susținea ieșirea a găsit un slogan extrem de percutant - încă o dovadă de creativitate, dacă vreți: ”Preia controlul!”
Dacă ne uităm la felul în care o parte a Regatului Unit va rămâne sub reglementările europene – mult hulite de către Brexiteri – n-am putea spune că sloganul electoral își are acoperire în practică.
Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România
Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica