Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ecaterina Andronescu: Nu voi fi prezentă la moțiunea de cenzură. Ce spune despre o eventuală intrare în Pro România?

Ecaterina Andronescu senatoare PSD coronavirus.jpg

Sursa foto: Facebook/Ecaterina Andronescu
Sursa foto: Facebook/Ecaterina Andronescu

Social-democrata Ecaterina Andronescu spune la RFI că nu acordă foarte mari șanse moțiunii de cenzură de joia viitoare. Ce a răspuns senatoarea, întrebată dacă ar tenta-o să plece din PSD la partidul lui Victor Ponta, Pro România: ”Sunt o persoană cu foarte multă constanță în comportament, dar niciodată nu e bine să spui niciodată. Încerc aici în partid să am un punct de vedere, pe care poate îl vor împărtăși și alții și să încercăm să readucem PSD-ul acolo unde el a fost cândva”.

Ecaterina Andronescu e de părere că moțiunea de cenzură a Opoziției nu are șanse: ”Personal, nu acord foarte mari șanse acestei moțiuni. Pentru ziua de alaltăieri, ar fi trebuit să existe o mobilizare suficient de mare, încât să pot să vă spun altceva decât v-am spus. Or de la 194 de prezențe în sala de plen până la 233 distanța e foarte mare. Al doilea aspect: din experiența mea de parlamentar, v-aș spune că în general am constatat voturi mai puține decât semnături”.

Senatoarea consideră că moțiunea de cenzură este superficială: ”Am citit moțiunea, este destul de superficială, m-aș fi așteptat să aibă un alt conținut, după discursurile pe care le-am auzit public, din păcate, moțiunea nu dovedește un conținut suficient de important, încât să poată fi convingător și pentru cei care n-ar avea pornirea să semneze moțiunea sau să o voteze”.

 

”Accidentul” din plenul Parlamentului

 

Inițial, PSD a programat votul asupra moțiunii de cenzură pentru ziua de sâmbătă. Ulterior, plenul a întors decizia și a stabilit că votul va avea loc joia viitoare. Acest lucru a fost posibil și pentru că unii parlamentari ai PSD au ”ratat” votul din plen. Ecaterina Andronescu a fost unul dintre ei. Senatoarea susține însă că a fost un accident: ”Eu am introdus cardul în aparat. Nici prezența nu s-a înregistrat. N-am văzut, n-am fost atentă că acest aparat nu funcționează și când am realizat, atunci când efectiv am exercitat votul, deja m-am ridicat să spun că aparatul meu nu funcționează, era prea târziu (...). A fost un accident”.

Întrebată dacă nu a vrut să-i transmită un semnal premierului Viorica Dăncilă, senatoarea a răspuns: ”Eu cred că atunci când faci parte dintr-un partid, trebuie să ai curajul să spui ceea ce gândești, nu trebuie neapărat să transmiți ceea ce gândești și poziția ta, opinia ta, neapărat printr-un vot. Poți să-i spui exact, într-o structură organizată, domnule, lucrul ăsta nu e în regulă”.

 

Ar pleca Ecaterina Andronescu la Pro România?

 

Întrebată dacă e tentată să plece din PSD și să intre în Pro România, Ecaterina Andronescu a răspuns, după o pauză de gândire: ”Eu sunt o persoană cu foarte multă constanță în comportament, zic eu. În general, dacă vă uitați la istoria mea publică, am fost un om cu un comportament constant. Sigur, niciodată nu e bine să spui niciodată, dar cred că ține de constanța aceasta să încerc aici în partid să am un punct de vedere, pe care poate îl vor împărtăși și alții și să încercăm să readucem PSD-ul acolo unde el a fost cândva”.

Senatoarea spune că nu va participa la votul asupra moțiunii de cenzură: ”Din păcate, nu voi fi la moțiune, pentru că este o delegație la o conferință a OECD-ului, m-am înscris de foarte multă vreme și mă duc acolo cu o intervenție, mi-e rușine să spun acum pardon, știți, nu mai vin”.

Ecaterina Andronescu, despre șansele moțiunii de cenzură