Brexit: Insula Irlanda (în majoritate) împotriva planului Boris Johnson

frontiera_irlanda.jpg

Frontieră Republica Irlanda - Irlanda de Nord
Frontiera dintre Repubica Irlanda și Irlanda de Nord constituie principalul obstacol în calea unui acord Brexit
Sursa imaginii: 
Sky News

Uniunea Europeană s-a declarat neconvinsă de propunerile premierului britanic Boris Johnson privind regimul frontierei dintre Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord după ieșirea din UE. Opoziția principală vine din insula Irlanda. 

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a spus că UE este deschisă dar neconvinsă de ceea ce premierul Johnson a avansat ca "propunerea finală" a Regatului Unit înaintea datei de 31 octombrie fixată pentru Brexit. 

Prim ministrul Republicii Irlanda, Leo Varadkar, a fost și mai direct spunând că această propunere este insuficientă pentru o înțelegere între UE și Regatul Unit. 

Propunerile premierului Johnson prevăd în esență ca după perioada de tranziție care se încheie la 31 decembrie 2020, Irlanda de Nord să urmeze regulile UE în ceea ce privește mărfurile, dar să rămână în uniunea vamală cu Regatul Unit.

Acest lucru ar necesita, protrivit acestor propuneri, introducerea unor controale vamale în apropierea frontierei dintre Republica Irlanda și Irlanda de Nord, singura pe uscat dintre UE și UK, care la ora actuală este traversată liber de persoane și mărfuri. 

În capitala Republicii Irlanda, Dublin, reacția a fost negativă, exprimându-se teama că o astfel de soluție nu este viabilă, iar premierul Varadkar a sugerat chiar că Brexit ar trebui amânat iar Marea Britanie ar trebui să convoace un al doilea referendum cu privire la ieșirea din UE. 

Această sugestie a provocat furie în rândurile sprijinitorilor unui Brexit dur la Londra, dar și din partea Partidului Democrat Unionist din Irlanda de Nord, aliatul în parlament al Partidului Conservator condus de premierul Johnson.

Singurul acord oferit la ora actuală de UE este cel prin care Marea Britanie rămâne în piața unică pe termen nelimitat după perioada de tranziție, până la negocierea unui nou acord comercial între cele două părți - așa numitul "backstop".

Frontieră "dură"

Acest acord a fost respins de trei ori de Camera Comunelor a parlamentului britanic, iar la ora actuală singura alternativă este Brexitul fără acord pe 31 octombrie. 

Prim miniștrii Regatului Unit și Republicii Irlanda, Boris Johnson și Leo Varadkar
Prim miniștrii Regatului Unit și Republicii Irlanda, Boris Johnson și Leo Varadkar, sunt pe poziții opuse în ceea ce privește Brexit
Sursa imaginii: 
Getty Images

Dar în Irlanda de Nord, care a votat cu 55% în favoarea rămânerii în UE în referendumul din 2016, Brexitul fără acord este impopular, deoarece ar presupune o frontieră "dură" între Republica Irlanda și Irlanda de Nord.

Cea mai recentă reacție a venit din partea șefului poliției din Irlanda de Nord, Simon Byrne, care i-a spus premierului Johnson că nu poate asigura controlul frontierei, lungă de aproape 500 de kilometri, cu oamenii pe care-i are la dispoziție la ora actuală. 

Între timp UE i-a dat un ultim termen premierului Johnson până pe 11 octombrie pentru a face propuneri viabile, dar acesta are mari dificultăți acasă. 

Opozița i-a cerut unui judecător din Scoția să decidă ce se întâmplă dacă premierul Johnson nu respecta legea adoptată de parlament care-l obligă să ceară o amânare a Brexit în caz că nu este posibilă ajungerea la un acord cu UE până pe 19 octombrie. 

Premierul Johnson a spus anterior că mai degrabă ar zace mort într-un șanț decât să ceară o nouă amânare a Brexit, dar decizia curții l-ar putea obliga să facă aceasta, unii experți fiind de opinia că în cazul unui refuz el ar putea fi pasibil chiar de o pedeapsă cu închisoarea. 

Cotidianul The Guardian relatează că premierul Johnson ar fi înaintat un document în care scrie că va cere o amânare a Brexit dacă până pe 19 octombrie nu ajunge la un acord cu UE.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra Petru CLEJ