Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Portughezii și kosovarii merg duminică la urne

Portugalia și Kosovo programează pentru duminică ieșirea la urne pentru alegerile legislative. 7 milioane de oameni vor vota în Peninsula Iberică, iar țara cu capitala la Priștina așteaptă voturile a 1,3 milioane de cetățeni.

Din 2015 lusitanii au fost conduși de o coaliție alcătuită din socialiști, blocul de stânga și comuniști. Ei au asigurat majoritatea din legislativul unicameral, iar sondajele de opinie arată că socialiștii ar putea câștiga la limită, astfel încât să aibă majoritatea necesară formării unui guvern.

Ziarul "20 Minutos" amintește că acum 4 ani "nimeni nu credea că această coaliție va supraviețui. Dar cele trei partide aflate la guvernare, care au reușit atât de surprinzător să reînvie o economie distrusă și să consolideze prezența internațională a Portugaliei speră acum să-și îmbunătățească rezultatele alegerilor - fiecare dintre ele separat, desigur. Dacă va exista sau nu o coaliție din nou este incert. Dar, având în vedere percepția generală că au făcut o treabă bună, pare destul de probabil, în special deoarece programul Costa este în concordanță cu cel al partidelor mai mici: investiții publice sporite, salarii mai bune și mai multă justiție socială".

Scrutinul programat duminică aduce la urne peste 7 milioane de portughezi, iar sondajele de opinie îî creditează pe socialiștii lui Costa, cu 37 de procente, în timp ce social-democrații sunt undeva la 21 la sută din intențiile de vot ale cetățenilor.

Kosovo organizează duminică alegeri parlamentare, pentru a cincea oară în numai 12 ani, principala provocare a viitorului guvern de la Pristina fiind să reuşească să îşi ducă mandatul până la final, comentează dpa.

Cele mai mari trei partide - Liga Democrată din Kosovo (LDK), Partidul Democrat din Kosovo (PDK, al preşedintelui Hashim Thaci) şi Vetevendosje (Autodeterminare) - participă singure la alegeri, fără a face parte din coaliţii, şi au candidaţi proprii la funcţia de prim-ministru.

Celelalte partide reprezentând etnicii albanezi, ce sunt majoritari în Kosovo, sunt grupate în două coaliţii create în jurul Alianţei pentru viitorul Kosovo (AAK) şi al Noii Alianţe pentru Kosovo (AKR).

Partidele îşi dispută 100 dintre cele 120 de mandate parlamentare. Restul de 20 de locuri sunt rezervate comunităţilor etnice, printre care sârbii din Kosovo, care au zece mandate de deputat.