Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Johnson este categoric cu soarta Brexitului: "Acord nou sau niciun acord - dar nu amânare"

boris_2.jpg

Sursa imaginii: 
RFI

Negocierile asupra Brexitului urmează să fie reluate mâine între oficialii britanici şi autorităţile de la Bruxelles care au apreciat drept nesatisfăcătoare oferta premierului Boris Johnson de evitare a unei ieşiri neordonate din Uniune pe 31 octombrie, situaţie ce l-a determinat sâmbătă pe şeful executivului britanic să aibă convorbiri telefonice cu mai mulţi lideri europeni, relatează AFP.

Unul din interlocutorii săi, premierul finlandez Antti Rinne, a cărui ţară asigură preşedinţia rotativă a Consiliului UE, a declarat că i-a comunicat prim-ministrului Marii Britanii că "este importantă găsirea unei soluţii într-o săptămână"."Johnson a spus că este de acord cu acest calendar", a precizat premierul Finlandei.

Premierul britanic avea programate mai multe discuţii telefonice după oferta făcută UE miercuri, propunere pe care Londra o consideră "un compromis corect şi rezonabil". "Vrem un acord şi discuţiile vor continua luni, pe baza ofertei noastre", a dat asigurări un purtător de cuvânt britanic.

Primul ministru britanic Boris Johnson explorează un posibil veto al Ungariei la orice solicitare de amânare a Brexit-ului, scrie sâmbătă The Daily Telegraph, preluat de agenţia dpa.

Un document prezentat vineri la un tribunal scoţian indica faptul că guvernul Johnson se va conforma unei noi legi care îl obligă să solicite o amânare peste termenul de 31 octombrie, dacă nu este convenit niciun acord privind Brexitul până în 19 octombrie.

Însă Johnson a scris mai târziu pe Twitter: "Acord nou sau niciun acord - dar nu amânare".

El a fost la curent cu speculaţiile conform cărora poate evita o amânare chiar dacă Marea Britanie solicită una, de exemplu prin încurajarea uneia dintre celelalte 27 de state membre ale UE să se opună prin veto amânării.